nederland

Goud voor Dafne Schippers op WK: wie is zij?

28 augustus 2015Leestijd: 3 minuten

Dafne Schippers heeft vrijdag een unieke gouden medaille behaald. Ze haalde bij de WK atletiek in Peking goud in de finale van de 200 meter en is daarmee de eerste Nederlandse atlete die een wereldtitel verovert. Wie is zij?

Een tijd van 21.63 was voor Schippers voldoende voor de WK-titel in Peking. Daarmee liep Schippers tegelijk een Europees record. Ze oogde wat koeltjes nadat ze de gouden titel had binnengehaald, maar dat kwam, omdat ze zich even niet goed voelde vlak na de race, gaf ze toe tegenover de camera van de NOS. ‘Bizar’, noemde ze haar winst op de 200 meter. ‘Ik kan het nog steeds niet geloven’.

Mondiale elite

De 23-jarige Utrechtse, die eerder in het toernooi al naar een sensationele zilveren plak sprintte op de 100 meter, is met haar wereldtitel op de 200 meter definitief toegetreden tot de mondiale sprintelite. Ze werd vorig jaar in Zürich al Europees kampioene op de 100 en 200 meter.

Schippers werd geboren op 15 juni 1992 in Utrecht. Al snel blijkt ze een bijzondere interesse voor atletiek te hebben. Op internet is een filmpje te vinden van een zestienjarige Dafne Schippers, die vertelt dat ze maar één datum in haar hoofd heeft: 24 augustus 2016, de meerkamp op de Spelen in Rio de Janeiro. Waarschijnlijk zal er nu een nieuwe datum in haar geheugen zijn gegrift: 28 augustus 2015. De nuchtere Schippers kon waarschijnlijk niet vermoeden dat haar droom zo snel al verwezenlijkt zou worden.

Niet uit de lucht

Toch komt de gouden medaille niet helemaal uit de lucht vallen. Op Papendal werkt Schippers dagelijks aan het verwerkelijken van haar dromen. Als ze niet op Papendal is, woont ze bij haar ouders in Utrecht.

‘Mij overal ter wereld volgen, is een hobby voor ze geworden,’ zei Schippers eerder in Elsevier. ‘Heerlijk om met hen bij een toernooi even weg te kunnen uit de hectiek, even geen sporters om me heen.’ Relativerende ouderlijke woorden – in de trant van: ach, volgende week is er weer een wedstrijd – als medicijn na een tegenvallend resultaat? ‘Nee! Dat zijn verboden opmerkingen!’.

Zevenkamp

Resultaten haalde Schippers vooralsnog op de meerkamptoernooien. In 2010 werd ze wereldkampioen zevenkamp bij de junioren, twee jaar later werd ze zevende op de zevenkamp op de Olympische Spelen. In 2013 haalde Schippers de bronzen medaille op de zevenkamp bij het WK in Moskou. Maar dat haar kracht ook vooral op de sprint ligt, werd wel duidelijk tijdens het EK in Zürich waar ze zowel de 100 als de 200 meter sprint wist te winnen.

De 21,63 die Schippers nu op het WK heeft gelopen, is de vierde tijd ooit. Alleen de Amerikaanse wereldrecordhoudster Florence Griffith-Joyner was twee keer sneller (21,34 en 21,56) en Marion Jones (21,62).

Niet slecht voor een meisje voor wie aanvankelijk een carrière voor de klas was weggelegd: ‘Ik ben ooit begonnen aan de pabo. Misschien pak ik dat wel weer op. Bang voor het zwarte gat na de sport? Totaal niet!’ Maar eerst is daar nog het toernooi dat de zestienjarige Schippers al voor ogen had: de Olympische Spelen in Rio. Ook daar zal ze maar voor één ding gaan, en dat is voor goud.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.