nederland

Elke week komen er 1.700 asielzoekers bij

17 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De ‘hoge instroom’ van ongeveer 1.700 asielzoekers per week houdt voorlopig aan. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) krijgt er daarom 100 man extra personeel bij.

Het aantal asielaanvragen in Nederland neemt toe, en het ziet er niet naar uit dat hier snel verandering in komt, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer dan vorig jaar

Op dit moment komen er elke week ruim 1.700 asielzoekers bij. Daarmee ligt de instroom hoger dan vorig jaar toen Dijkhoff’s voorganger Fred Teeven (VVD) de noodklok luidde.

De staatssecretaris heeft daarom besloten dat de IND er nog eens honderd man bij krijgt aan personeel. In juni kreeg de immigratiedienst er ook al honderd personeelsleden bij om de hoge werkdruk tegen te gaan.

Sterke stijging

De verwachting is dat het aantal van 30.020 asielzoekers dat vorig jaar naar ons land kwam dit jaar zal worden overstegen. Vooral sinds mei is er een sterke stijging te zien in de asielaanvragen. De hoge instroom zal volgens de staatssecretaris voorlopig aanhouden. Er is altijd een piek aan asielaanvragen in de zomer.

Net als vorig jaar zeggen de meeste asielzoekers nog steeds uit Eritrea en Syrië te komen. Veel Syriërs komen nu naar Nederland om zich bij gezinsleden te voegen die eerder een verblijfsvergunning kregen.

Uitdaging

Volgens Dijkhoff vormt de flinke toename van asielzoekers een ‘grote uitdaging’ voor de IND, vreemdelingenpolitie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

De druk is zo hoog dat de afgelopen weken een paar keer asielzoekers zijn opgevangen zonder te zijn geregistreerd. Met nieuwe medewerkers moet dit niet meer voorkomen.

Opvangcentra vol

Door de hoge instroom raken de asielzoekerscentra overvol. De staatssecretaris noemt het dan ook ‘ niet ondenkbaar’ dat er in de toekomst migranten zullen worden opgevangen in grote hallen zoals nu gebeurt in de IJsselhallen in Zwolle.

Ook worden vluchtelingen met een verblijfsstatus ‘verleid’ met een financiële vergoeding om het asielzoekerscentrum te verlaten en om onderdak te vinden bij vrienden of familie. In veel gevallen gaat het hier om personen die al onderdak hebben gevonden en wiens bedden dus nodeloos leeg staan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.