nederland

Den Haag het politieke centrum? Niet tijdens het zomerreces

04 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Carla Joosten, politiek redacteur van Elsevier, verkeert in een bijna verlaten Tweede Kamer.

In een verlaten gang van de Tweede Kamer staat een oude bekende op de grond. Het is een ingelijste Jan Peter Balkenende op een CDA-verkiezingsaffiche. Om de hoek hangen andere CDA-leiders wel aan de muur. ‘Balkenende’ moet nog worden afgestoft. Typisch iets voor het zomerreces.

Er hangt een landerige sfeer in het parlement. De meeste politici en medewerkers zijn weg. Erg weldadig, want er is volop parkeerruimte in de fietskelder en bij de afdeling Documentatie zijn de buitenlandse kranten knispervers. Normaal zijn ze er een dag oud, de verse exemplaren liggen in het restaurant dat exclusief toegankelijk is voor Kamerleden en hun medewerkers.

Glasreiniger

Gewapend met glasreiniger staat Glenn Bhaggoe (46) glazen panelen te boenen. ‘Voor onderhoud hebben we nu alle tijd,’ zegt Bhaggoe, die al 23 jaar in het parlement werkt. Een verdieping lager, in het enige restaurant dat open is, is het doodstil. Toch biedt kok Wim Sanders (50) keuze uit twee soepen: ‘Wilt u tomatensoep met of zonder kip?’

Het Kamergebouw sluit nooit. Een enkel Kamerlid komt er in het reces ongestoord werken of om de laptop te laten opfrissen. Echte politieke junkies zijn er altijd. Roy Kramer, voorlichter van D66, loopt bellend en spinnend door het lege gebouw.

De SP houdt in het zomerreces gewoon wekelijks fractieberaad. Erna de Goeij (63) van het SP-secretariaat: ‘Niet iedereen is er, maar je kunt informatie uitwisselen zodat we de mails die we krijgen goed kunnen beantwoorden.’

Ook de rondleidingen gaan door. Een bezoekersgroep kijkt vanaf de publieke tribune de lege zaal in. Niks aapjes kijken nu. Den Haag het politieke centrum? Als Pieter Omtzigt zich op de radio vanuit zijn woonplaats Enschede roert over gas of de MH17, lijkt dat centrum naar Twente verplaatst. Het CDA-oppositiebeest rust zelden.

Elsevier nummer 32, 8 augustus 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.