nederland

Bizar: premier ontraadt motie voor steun aan Griekse deal

19 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Premier Mark Rutte (VVD) zorgde voor verwarring tijdens het debat over Griekenland door een motie vóór het steunpakket in Griekenland te ontraden namens het kabinet. Volgens Rutte is de motie overbodig.

Tussen de moties tegen het steunpakket voor Griekenland die de oppositiepartijen woensdag indienden, sprong er ééntje uit de toon. D66-leider Alexander Pechtold was de enige die in een motie voorstelde om de miljardenlening aan Griekenland te steunen.

Dissidenten

De moties hebben geen enkele betekenis voor de uitvoering van het schuldenpakket, maar geven wel een goed beeld van de manier waarop er in de Kamer over het schuldenpakket wordt gedacht.

De vraag is onder meer of er binnen de ‘mokkende’ VVD-fractie enkele ‘dissidenten’ zitten die de nieuwe lening aan Griekenland helemaal niet zien zitten. Deze Kamerleden zouden bij de motie van Pechtold om het pakket te steunen kunnen worden ontmaskerd.

Trucje van Rutte

Maar daar had de premier een stokje voor gestoken. Tot ieders verbazing zei Rutte dat het kabinet de motie vóór de lening aan Griekenland ontraadt. Dit zou het kabinet doen om staatsrechtelijke redenen: voor de uitvoering van het schuldenpakket is de steun van de Tweede Kamer immers niet nodig.

De actie van de premier zorgde voor ophef onder de Kamerleden. Het gevolg is immers dat VVD-Kamerleden zonder gewetenswroeging ‘tegen’ het steunpakket kunnen stemmen.

Haags circus

Buma noemde de actie ‘niet zuiver’ en zei dat Rutte gewoon eerlijk toe moest geven waarom hij dit deed. Wilders sprak van een ‘Haags circus waar niemand nog iets van snapt’. Op de vraag van Jesse Klaver (GroenLinks) op welke regel de premier zich precies baseerde, gaf Rutte al geen antwoord meer. De overige moties die zonder uitzondering oproepen de Griekse lening af te keuren, ontraadde de premier overigens ook.

De motie van Pechtold haalde geen meerderheid. De PvdA stemde voor, maar de VVD onthield zich van stemming.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.