nederland

Amsterdam gaat islamofobie apart registreren

27 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

In Amsterdam zal voortaan moslimdiscriminatie als een aparte categorie worden geregistreerd. Een voorstel hierover kreeg een ruime steun in de gemeenteraad.

De fracties van VVD en D66 in de hoofdstad stelden gezamenlijk voor om islamofobie voortaan als een aparte categorie te behandelen. Het voorstel krijgt de steun van de partijen PvdA, GroenLinks en de SP.

Bezorgd

De partijen zijn bezorgd over geloofsgerelateerd geweld tegen islamitische burgers en instellingen in Amsterdam. Als er nu ruitjes worden ingegooid bij een moskee schaart de politie dat onder vernieling.

De partijen willen in kaart brengen hoe groot het probleem van islamofobie nu werkelijk is in de hoofdstad. ‘Nu wordt niet geregistreerd dat het om moslimdiscriminatie gaat, waardoor de werkelijke omvang van incidenten tegen moslims in Amsterdam niet zichtbaar is,’ zeggen de partijen. Wie nu aangifte doet bij de politie of zich meldt bij Meldpunt Discriminatie kan voortaan ook het hokje ‘islamofobie’ vullen.

Het melden van discriminatie van joden was al mogelijk. Uit meldingen blijkt dat het antisemitisme de laatste jaren in Nederland weer toenam.

Discussie

Termen als islamofobie en antisemitisme brengen geregeld discussies met zich mee. Als iemand bijvoorbeeld vanwege het dragen van een keppeltje op straat wordt aangevallen, is er duidelijk sprake van mishandeling uit antisemitisch motief.

Maar bij uitingen in woorden op straat of op het internet, is het niet altijd eenvoudig te bepalen wanneer het recht op vrijheid van meningsuiting ophoudt en discriminatie begint. Zo wordt kritiek op de islam of kritiek op Israël geregeld onterecht als respectievelijk islamofobie of antisemitisme bestempeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.