nederland

Aannemer Julianabrug geeft toe: wij hebben gefaald

20 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Aannemer BSB Staalbouw, die verantwoordelijk was voor het hijswerk van de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn, geeft toe een fout te hebben gemaakt. Het bedrijf heeft verzuimd om het hijswerk door een gespecialiseerde partij te laten narekenen.

Dat zegt directeur Jan Pesie in een interview met Studio Alphen.

Gefaald

‘Wij zijn als opdrachtgever van de firma Peinemann eindverantwoordelijk voor het hijsgebeuren. Dat is heel naar en daar moet veel over uitgelegd worden’, zegt Pesie. ‘Maar er is ook begrip voor dat wij daar minder invloed op hebben, behalve dat wij de plannen nog misschien wel veel kritischer hadden moeten bekijken dan we gedaan hebben.’

Volgens Pesie was het achteraf verstandiger geweest om de hijsplannen eerst door een externe partij te laten beoordelen. Maar dat is niet gebeurd. ‘Aan de andere kant is het zo dat wij niet de expertise hebben om stabiliteits- en ballastberekeningen voor de pontons te controleren. Daar zegt men automatisch over: daar had je een gespecialiseerd bedrijf bij moeten halen. Dat is correct. Dus in die zin hebben wij als bedrijf gefaald.’

Les geleerd

Het bedrijf heeft uit het ongeluk van 3 augustus lering getrokken voor de toekomst, zegt Pesie. ‘De les voor ons is dat wij naar de toekomst toe de plannen zullen opvragen en laten keuren door een onafhankelijke instantie die dat wel kan beoordelen. Mijn vermoeden is dat die ook niet de vinger op de zere plek had kunnen leggen om dit te voorkomen. Er is hier iets gebeurd wat niemand verwacht heeft en niemand voorzien heeft.’

Pesie wijst er verder op dat BSB Staalbouw en Peinemann een jaar eerder exact dezelfde manoeuvre hebben uitgehaald in Alkmaar en dat toen goed is afgelopen. Iedereen bij het bedrijf is opgelucht dat het ongeluk geen mensenlevens heeft gekost.

Naar elkaar wijzen

Dat BSB hier een fout toegeeft, is een hele stap. Vooralsnog wezen de bedrijven die betrokken zijn geweest bij het kraanongeval naar elkaar. Bouwbedrijf Mourik nam de opdracht van de gemeente aan en is derhalve de eerste aansprakelijke. Maar Mourik legt de claim neer bij BSB aan wie het de plaatsing van de brug had uitbesteed.

BSB wees eerder naar onderaannemer Peinemann aan wie de opdracht was uitbesteed waaruit het ongeluk is ontstaan. Om de eerste rekeningen te kunnen betalen, stopten de drie bedrijven gezamenlijk alvast 1,25 miljoen euro in een noodfonds voor getroffen omwonenden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.