nederland

112-oproepen negeren: nieuw drukmiddel van de politie?

08 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De politie overweegt een nieuw pressiemiddel in de acties voor een beter cao. Agenten dreigen niet meer op alle spoedmeldingen af te gaan.

Dit zegt coördinator Albert Springer van het landelijk actiecentrum van de politiebonden zaterdag in het AD. Burgers die 112 bellen na een ongeluk of inbraak, krijgen mogelijk daardoor niet direct de hulp waar ze op wachten.

Ingebroken

‘Het betekent niet dat we mensen in levensgevaar aan hun lot overlaten. Maar als er bij iemand is ingebroken, komen we niet meer langs om onderzoek te doen,’ zegt Springer.

Minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie wil van de bonden weten wat ze precies van plan zijn. Volgens de minister ‘telt één ding: de openbare orde en veiligheid mogen niet in gevaar zijn’. Als dat wel gebeurt, zal hij juridische stappen nemen.

Ontevreden

Van der Steur schreef afgelopen week dat er geen extra geld vrijkomt voor de politie, bovenop de eerder toegezegde 113 miljoen euro. ‘Ik weiger te geloven dat er niet meer financiële ruimte is,’ zei Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP.

Politiebonden eisen al langer een nieuw cao. Ze zijn niet tevreden met de loonruimte-overeenkomst voor ambtenaren die premier Mark Rutte op 10 juli bekendmaakte: een algemene loonsverhoging van 5,05 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro.

Maandag komen de vier politiebonden ACP, NPB, ANPV en VHMP bij elkaar om te besluiten op welke manier de acties worden voortgezet. Het cao-conflict bij de politie heeft de schatkist al zeker 66 miljoen euro gekost. Agenten weigeren onder meer al vijf maanden om bonnen uit te schrijven voor lichte overtredingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.