nederland

Taakstraffen voor Schilderswijk-vandalen, maar wie betaalt de schade?

13 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Vijf vandalen die begin juli betrokken waren bij de rellen in de Schilderswijk kregen maandag (voorwaardelijke) celstraffen en taakstraffen opgelegd van de politierechter. Maar de schade die zij aanrichtten, hoeven ze niet te vergoeden.

De politierechter in Den Haag veroordeelde maandag vijf mannen voor openbare geweldpleging. Verdachte 1 gooide een steen tegen een ME-busje, verdachte 2 gooide een steen tegen een politieauto, een derde verdachte pleegde geweld tegen een ME-bus en de personen erin, verdachte 4 gooide wederom een steen tegen een politieauto en een vijfde verdachte bedreigde de politie.

Geen schadevergoeding

Alle vijf veroordeelden kregen (voorwaardelijke) celstraffen en staan alweer op vrije voeten. Wel zullen ze werkstraffen van 50 tot 80 uur moeten verrichten en mogen ze de Schilderswijk de komende zes maanden niet meer in.

Omdat de politierechter het lastig vindt om het precieze aandeel van de mannen in het veroorzaken van de schade vast te stellen, hoeven zij geen schadevergoeding te betalen. Net als veel voetbalhooligans komen ook deze vandalen dus weg met een taakstraf zonder dat zij moeten opdraaien voor de schade die zij bij anderen hebben veroorzaakt.

Barbaren

Ook het theater De Vaillant in de Schilderswijk heeft geen schadevergoeding gekregen van de barbaren die daar begin deze maand huishielden. De ruiten en deuren van het theater werden ingetrapt en een piano werd ondersteboven op straat gekieperd. De schade aan het theater wordt geschat op 25.000 euro.

Andere culturele instellingen in Den Haag kwamen het theater maandag tegemoet door 5.000 euro beschikbaar te stellen. Dit geld werd vorige week opgehaald bij een rommelmarkt. De rommelmarkt was georganiseerd om geld in te zamelen voor de verhuizing van de culturele instellingen. Uit ‘soldariteit’ werd het geld overgemaakt aan De Vaillant.

Antisemitisme

De gewelddadige arrestatie met de dood tot gevolg van een Arubaanse man die op vakantie was in Nederland werd vorige maand aangegrepen door een groep relschoppers om flink huis te houden in de Schilderswijk.

Naast vernielingen werden ook antisemitische leuzen en termen als ‘kankerjoden’ geroepen. Officieel ging het om een protest tegen politiegeweld en racisme. Wat de Joodse gemeenschap hier precies mee te maken heeft, werd niet helemaal duidelijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.