nederland

Rutte: ‘wondertje’ nodig, anders hebben Grieken groot probleem

08 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Maandag was het chagrijn al af te lezen van het gezicht van premier Mark Rutte (VVD) en ook dinsdagavond, vlak voor de top met regeringsleiders van de eurozone, toonde hij zich somber over de houding van Griekenland.

De ingelaste top in Brussel over de aanhoudende problemen rond Griekenland heeft daar geen verandering in gebracht.

Wegtikkende tijd

Hij hoopt nog op een ‘wondertje’: dat de Grieken alsnog met een serieus voorstel komen voor hervormingen en bezuinigingen, want anders zal de situatie in Griekenland stap voor stap verslechteren.

Een A4-tje met wat punten volstaat niet: het moet gaan om goed uitgewerkte voorstellen inclusief hervormings- en besparingsmaatregelen. Dat Athene gisteren met lege handen naar de speciale Europese top in de Belgische hoofdstad kwam, noemde hij ‘buitengewoon teleurstellend’. ‘De tijd is volkomen weggetikt,’ sprak de zichtbaar geïrriteerde premier.

‘De Griekse regering speelt hoog spel met de belangen van de eigen bevolking.’ Na de bijeenkomst met zijn collega’s werd duidelijk dat de komende dagen beslissend zullen zijn voor de Zuid-Europeanen. Het geduld is nu echt op, klinkt het. Uiterlijk donderdag moet er een nieuw plan voor de redding van het in grote financiële problemen verkerende land op tafel liggen.

Zwart scenario

Zondag wordt een laatste top over de Griekse situatie georganiseerd. Het zou dan gaan om een ‘eindbesluit’, een ultieme deadline, liet de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk weten. ‘Ik heb nog nooit gesproken over een deadline,’ zei hij, ‘maar nu hebben we nog maar vijf dagen om een oplossing te vinden. De deadline eindigt deze week.’

Dit is volgens hem de meest kritische situatie in de geschiedenis van Europa en de eurozone. ‘Helaas kunnen we een zwart scenario niet langer uitsluiten.’ Het Griekse bankensysteem staat, nu de financiële instellingen al dagen zijn gesloten en de Europese Centrale Bank geen noodkredieten meer wil verstrekken, op instorten.

Hervormingen

Het is een top met alle 28 EU-landen, niet alleen de eurolanden aangezien er ‘belangrijke beslissingen’ worden genomen, voegde de Duitse bondskanselier Angela Merkel toe.

Daarvoor is er eerst een vergadering waar alleen de leiders van de eurozone om de tafel gaan zitten. ‘Ik merk bij iedereen: dit weekend moet er een punt achter gezet kunnen worden,’ aldus Rutte.

Hij richtte zich tot de Griekse premier Alexis Tsipras en zijn ministers. ‘Er is geen alternatief voor bezuinigen, hervormen, zorgen dat de economie gaat groeien en er banen bij komen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.