Hectische taferelen in Bentelo: nog één keer Normaal in Twente

21 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'Eddy Kerkveld'

Op 12 september is in Bentelo het allerlaatste concert in Twente van streektaalrocklegende Normaal

Bentelo

Hectische taferelen in het Twentse dorp Bentelo, afgelopen zondag. Op 12 september is daar het allerlaatste concert in Twente van streektaalrocklegende Normaal. De Achterhoekers van Bennie Jolink gaan na 42 jaar met pensioen. Het afscheidsconcert in een tent was snel uitverkocht; zo snel dat er een grotere tent kwam met plaats voor 4.000 man extra.

De voorverkoop van die extra kaarten leidde zondag tot lange rijen in Bentelo, meldt Tubantia. Normaal werd opgericht in 1973, en brak door met Oerend Hard in 1977. De band geldt als de eerste serieuze rockband die het dialect verkoos boven het Engels.

Dorestad/Wijk bij Duurstede

Hoe Bonifatius stierf en waar, is bekend. Maar er is meer dan Dokkum en het noodlottige jaar 754. In het jaar 716 bezocht de toen 44-jarige Engelse missionaris voor het eerst het vasteland en ook de toen machtige handelsstad Dorestad (nu Wijk bij Duurstede). Dat wil zeggen: Bonifatius werd hij pas later. Toen heette de monnik nog Wynfreth. Wijk bij Duurstede gaat dit volgend jaar herdenken met een boek en een monument, meldt het Friesch Dagblad. Wie wil meedenken over het herdenkingsjaar, die melde zich hier.

Rheden

Dat iets ‘nationaal park’ heet, wil niet zeggen dat het natuur is – het woord ‘park’ zegt het al. De ‘toekomstvisie’ van Natuurmonumenten voor nationaal park Veluwezoom maakt dit weer eens duidelijk.

Volgens De Gelderlander gaan de paden flink op de schop om drukte én enorme verscheidenheid aan ­bezoekers (‘mountainbikers, ruiters, wandelaars, hondenuitlaters, hardlopers, ­automobilisten, nordic walkers en gewone ­fietsers’) uit elkaars buurt te houden. Veel rechte paden worden daartoe omgevormd tot kronkelpaden. Net de natuur.

Elsevier nummer 30, 25 juli 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.