nederland

Goes en Zwolle maken plaats voor extra asielzoekers

07 juli 2015Leestijd: 2 minuten

In Goes en in Zwolle komt snel extra opvangcapaciteit voor vluchtelingen. De extra plekken zijn vooral bedoeld voor alleenstaanden uit Syrië en Eritrea.

Dat meldt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dinsdag. Het gaat plekken voor onderdak in aanloop naar de asielprocedure. ‘Het is druk in de opvang en het wordt nog drukker,’ aldus bestuursvoorzitter Gerard Bakker. De twee gemeenten stemden er dinsdag mee in.

Unieke piek

In Goes wordt in de Zeelandhallen plaats gemaakt en in Zwolle komt in de IJsselhallen extra ruimte. Volgens het COA is er de laatste tijd sprake van een ‘niet eerder vertoonde piek’ van het aantal asielzoekers dat zich in Nederland meldt. Vorig jaar was Nederland ruim 860 miljoen euro kwijt aan asielzoekers.

In de afgelopen vier weken klopten gemiddeld 1100 personen aan in Nederland. De toename zal zich naar alle waarschijnlijkheid alleen maar doorzetten. Vooral meer Syriërs en Eritreeërs weten hun weg naar Nederland te vinden. Bijna de helft van de asielzoekers die de afgelopen twee maanden naar Nederland kwamen, komt uit Syrië, waar nu al lange tijd een oorlog woedt.

Na-reizigers

Naast de instroom van alleenstaanden uit Syrië en Eritrea zijn er onder de nieuwe aanmeldingen relatief veel alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Ook komen er meer na-reizigers, gezinnen van vluchtelingen die inmiddels een vergunning hebben weten te bemachtigen.

De gemeenten Goes en Zwolle gaan informatiebijeenkomsten organiseren voor bewoners en bedrijven. Hierna moeten de eerste asielzoekers zo snel mogelijk terecht kunnen, vindt het COA. Het COA voert sinds april vorig jaar gesprekken met meer dan zeventig gemeenten om extra opvangplekken te regelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.