nederland

Burgemeester Aboutaleb houdt zevende H.J. Schoo-lezing

01 juli 2015Leestijd: 1 minuut

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam houdt dinsdagavond 1 september in De Rode Hoed in Amsterdam de zevende Elsevier / H.J. Schoo-lezing.

Aboutaleb zal in de lezing met de titel De roep van de stad zijn visie uiteenzetten over de autonomie van steden in nationale en internationale verbanden.

In het jaar dat Rotterdam 675 stadsrechten viert, schetst Aboutaleb hoe hij de veelbelovende toekomst van steden en metropoolregio’s voor zich ziet. Stedelijke gebieden zijn mondiaal in opkomst en hierdoor dienen de verhoudingen in het bestuurlijke bestel te wijzigen om de slagkracht te vergroten.

H.J. Schoo

Aboutaleb houdt de openbare lezing op uitnodiging van de redactie van Elsevier, die deze jaarlijks organiseert op de eerste dinsdag van september als opening van het politieke seizoen. De Elsevier / H.J. Schoo-lezing is genoemd naar H.J. Schoo, de in 2007 overleden voormalige hoofdredacteur van Elsevier, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant en uitgever van Vrij Nederland en Opzij.

Vorig jaar werd de Elsevier / H.J. Schoo-lezing gehouden door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en het jaar daarvoor door minister-president Mark Rutte (VVD). Eerdere sprekers waren Meindert Fennema, Frans Vera, Frits Bolkestein en Thierry Baudet.

Elsevier riep Aboutaleb in 2014 uit tot Nederlander van het Jaar, omdat hij als ‘ingenieur van het herboren Rotterdam’ een burgemeester is, zoals een burgemeester behoort te zijn: ‘toegewijd, oog voor detail, soms hard, altijd duidelijk’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.