nederland

‘Athene stort EU in crisis’: dit schrijven media na referendum

06 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Onzekerheid bij de Nederlandse kranten: hoe gaat de Europese Unie (EU) reageren op de nee-stem van de Grieken? De Zuid-Europeanen hebben de EU voor een dilemma geplaatst.

Met het duidelijk nee van ruim 60 procent tegen verdere bezuinigingen hebben de Grieken niet alleen totale chaos over zichzelf afgeroepen, ze dwingen ook Europa in geheel nieuwe situatie, schrijft De Telegraaf over de onverwachte uitkomst bij het Griekse referendum zondag.

Volgens de krant hebben de Grieken ‘alle waarschuwingen in de wind’ geslagen, en nemen zij een dreigende Grexit voor lief. Niemand weet meer precies wat er moet gebeuren en wat de gevolgen zijn van de overduidelijke ‘nee’- stem. Athene stort de Europese in crisis en chaos, aldus De Telegraaf.

Groot dilemma

Volgens Het Financieele Dagblad plaatst het Griekse ‘nee’ Europa voor een groot dilemma. Frankrijk en Italië sluiten in hun eerste reacties op de uitslag verder onderhandelen over de Griekse schuldenproblematiek niet uit, terwijl noordelijke lidstaten als Duitsland – een van de grootste geldschieters – de houding ten opzichte van Athene juist hebben verhard.

Het is veelbetekenend dat de Griekse premier Alexis Tsipras, na het voor het gewenste behaalde resultaat, meteen aan de telefoon hing met de Franse president François Hollande, schrijft de krant. Het is nog volstrekt onduidelijk in hoeverre het Griekse nee een vertrek uit de eurozone dichterbij brengt.

Onzekerheid

Die onzekerheid klinkt ook door bij Trouw. Hoe nu verder, is de vraag die het dagblad opwerpt. Want gaat deze uitslag nu ook echt een doorbraak forceren in de onderhandelingen met kredietverleners – de eurozone, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Griekenland heeft een grote stap naar een afscheid van de euro gezet, meldt AD.

Brussels grootste nachtmerrie lijkt werkelijkheid geworden. De schuldeisers krijgen binnenkort te maken met een zelfbewuste en opnieuw gemandateerde premier Tsipras aan de onderhandelingstafel.

De Griekse crisis is nu pas echt begonnen, schrijft de krant. Is een Grexit nog wel te voorkomen, vraagt de Volkskrant zich af? Wie wil nog pogingen wagen om de Grieken binnen de EU te houden? Ook deze krant spreekt van een lastig dilemma voor de Unie. ‘De EU-leiders staan nu voor de keuze water bij de wijn te doen, of het te laten aankomen op een Grexit’ – een vertrek van de Zuid-Europeanen uit de eurozone.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.