nederland

Terreurverdachten Hofstadgroep na tien jaar vrijgesproken

17 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Na tien jaar zijn twee vermeende leden van de terroristische organisatie Hofstadgroep vrijgesproken. Volgens het gerechtshof in Den Bosch is er onvoldoende overtuigend bewijs dat Fahmi B. en Youssouf E. tot de groep behoorden.

De twee terreurverdachten werden eerder veroordeeld omdat ze deel uitmaakten van het vermeende terreurnetwerk rond Mohammed Bouyeri, de moordenaar van filmmaker Theo van Gogh. Beiden kregen anderhalf jaar celstraf opgelegd. Nu, tien jaar later, stelt het hof in Amsterdam dat B. en E. mogelijk nooit bij de groep waren aangesloten.

Terreurorganisatie

Aanvankelijk sprak het hof in Den Haag alle Hofstad-verdachten vrij, omdat de groep geen terroristische organisatie zou zijn. Maar in 2010 oordeelde de Hoge Raad dat groep wel degelijk het plegen van terroristische misdrijven als oogmerk had.

Bouyeri

De leden van de Hofstadgroep waren zogenaamde salafistische moslims: ze nemen de Koran letterlijk en zijn voorstanders van een gewapende jihad. Ze troffen elkaar in 2003 en 2004 in het huis van Bouyeri, leider en initiator van de groep, in Den Haag. De leden bespraken de gewelddadige jihad en wisselden daarover gegevens uit. Ook zouden de groep plannen hebben gehad om Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders te vermoorden.

Jihadist

Begin deze maand kwam een broer van voormalig Hofstadgroep-lid Jason Walters om bij een bombardement in Syrië. De jihadist vertrok in september samen met zijn vrouw en drie kinderen naar het zogenoemde ‘kalifaat’.

Jermaine, zoon van een Amerikaanse militair en een Nederlandse moeder, werd net als zijn broer Jason gelinkt aan de Hofstadgroep. Hij zou van plan zijn geweest een aanslag te plegen op Ayaan Hirsi-Ali. Maar waar zijn broer de gevangenis in moest, werd Jermaine in 2006 vrijgesproken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.