Opnieuw Syriëganger vertrokken vanuit Gouda

18 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Wederom is een jonge man (20) vanuit Gouda richting Syrië vertrokken. Mogelijk gaat het zelfs om twee personen. De gemeenteraad is inmiddels door burgemeester Milo Schoenmaker in een vertrouwelijke mail op de hoogte gesteld.

In mei vertrokken er ook al twee Gouwenaren van twintig naar Syrië. Zij zouden ’s nachts zijn aangesproken door iemand die zich ophield in de buurt van moskee Nour aan de Raam.

Hoewel nog onduidelijk is of dit scenario klopt, heeft de Goudse politie volgens bronnen wel enkele weken extra rond de moskee gesurveilleerd.

Risicogemeente

Het is opmerkelijk dat er in korte tijd drie tot vier mensen vanuit Gouda zijn vertrokken, aangezien het aantal uitreizigers in de rest van het land drastisch lijkt af te nemen sinds IS-gebied wordt gebombardeerd. Het aantal Goudse uitreizigers staat inmiddels op negen, vorig jaar vertrokken al vijf jonge vrouwen en een 15-jarige jongen.

Gouda is naast onder meer Den Haag, Zoetermeer en Arnhem één van de risicogemeenten van waaruit relatief veel Syriëgangers zijn vertrokken, al ziet niet iedereen dat zo.

Radicalisering

PvdA-raadslid Khalid Tatou, voorstander van de nog te realiseren ‘megamoskee’ El Wahda en directeur van een islamitische basisschool, botste afgelopen april met de gemeenteraad door tijdens het veiligheidsdebat te stellen dat Gouda zeker niet als risicogemeente moet worden gezien.

Wat hem betreft was radicalisering in Gouda ‘geen prioriteit’ en was het onduidelijk waarom mensen naar Syrië afreisden: ‘Wie zegt dat mensen die naar Syrië afgereisd zijn, geradicaliseerd zijn?’

De gemeente heeft inmiddels contact opgenomen met de familie, het politieonderzoek naar de uitreizigers loopt nog.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.