nederland

Liquidatie bij schoolplein Zaandam: ‘Dit getuigt van zo’n wreedheid’

10 juni 2015Leestijd: 2 minuten

De criminele afrekening in een woonwijk in Zaandam heeft voor geschokte reacties gezorgd in de ochtendkranten. Volgens politiechef Rob van Bree is met deze liquidatie ‘een zoveelste grens overschreden’.

‘Krankzinnig’ noemt De Telegraaf de criminele afrekening die dinsdag op klaarlichte dag plaatshad voor het oog van schoolkinderen in Zaandam.

De krant citeert Rob van Bree, hoofd Dienst Regionale Recherche Politie Noord-Holland: ‘Vanmiddag is er een zoveelste grens overschreven. Op klaarlichte dag, met gevaar voor onschuldige slachtoffers, heeft er een afrekening met zwaar wapentuig plaatsgevonden. Zelfs kinderen zijn getuige geweest van dit delict’.

Meer inzet

Ook Tweede Kamerleden bemoeien zich nu met de liquidaties die op het oog steeds gewelddadiger lijken te worden. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wil dat er meer inzet komt om de stammenstrijd in de onderwereld te stoppen. ‘Deze huurmoordenaars zonder scrupules wanen zich onaantastbaar. Zoiets gewelddadigs legitimeert meer aandacht van de politie. De beste mensen moeten er op.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook de SP en het CDA vragen minister van Justitie Ard van der Steur (VVD) nu echt iets aan de liquidaties te doen. ‘Dat is gewoon noodzaak,’ zegt CDA-Kamerlid Peter Oskam.

Wreedheid

‘Met zoveel kinderen in de buurt, dat getuigt van zo’n wreedheid. Dan hou je op geen enkele manier rekening met de samenleving,’ zegt burgemeester van Zaandam Geke Faber (PvdA) tegen de Volkskrant. De liquidatie, werd door tientallen kinderen op het schoolplein, en vanuit de klaslokalen, aanschouwd.

Volgens Taco Keulen, bestuursvoorzitter van de scholenkoepel Agora, zijn de ouders de eerste twee uur bewust weggehouden bij de kinderen. ‘We hebben ze wel direct geïnformeerd via DigiDuif, waarmee we heel snel kunnen communiceren. We wilden de-escaleren, want anders gaat de emotie van de ouders meespelen. We hebben de ze in de sportzaal opgevangen waar de politie hen op de hoogte heeft gesteld’.

Papa is dood

Het AD beschrijft hoe Max, de zoon van het slachtoffer Lucas Boom, de enige is die niet moet huilen als hij hoort dat de man die buiten werd neergeschoten, is overleden. ‘Bijna alle kinderen moesten toen huilen, behalve Max,’ zegt een klasgenootje. ‘Max doet altijd heel stoer, nu ook. Hij zei zelfs dat hij niet bang was, omdat zijn familie hem altijd zou beschermen’.

Even later wordt Max uit de klas gehaald en hoort hij dat zijn vader het slachtoffer is van de schietpartij. ‘Zijn papa is vermoord. We waren in schock,’ zegt een ander klasgenootje. ‘Niemand op school wist dat zijn vader een crimineel was’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.