nederland

Koolhaas wil lucratieve voetbaltempel voor Feyenoord ontwerpen

24 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws voor Feyenoord: de wereldberoemde architect Rem Koolhaas (70) wil de Rotterdamse club een mooi nieuw stadion schenken dat ook nog eens veel geld gaat opleveren.

Het Office of Metropolitan Architecture (OMA) van architect Rem Koolhaas heeft wereldwijd de meest inventieve en iconische gebouwen opgeleverd, maar zou graag een voetbalstadion aan het beroemde lijstje willen toevoegen, schrijft De Telegraaf.

Mooiste stadion van West-Europa

Voor de Rotterdammer Koolhaas is er maar één voetbalclub die in aanmerking komt voor het prestigeproject en dat is Feyenoord. Koolhaas zou volgens de krant voor de Rotterdamse club plannen hebben voor een nieuw stadion.

Ook bouwconsultant Arup, onder meer verantwoordelijk voor het Bird’s Nest-stadion in Peking, wil meewerken aan het project. Daarmee kan Feyenoord rekenen op de steun van het FC Barcelona en Bayern München van de internationale architectuurwereld.

Wat is het plan?

De ideeën van Koolhaas gaan verder dan de eerder afgeschoten plannen voor een nieuwe Kuip. Zo zal de gemeente Rotterdam moeten meewerken aan een opwaardering van Rotterdam-Zuid. Ook zal er een snelle verbinding moeten komen met het centrum van de stad. Dit maakt het stadion geschikt voor concerten van top-artiesten, mega-evenementen en ja, zelfs de Champions League-finale.

De kans dat ooit Feyenoord in die finale zal staan, stijgt door de nieuwe voetbaltempel ook aanzienlijk. Het kantoor van Koolhaas heeft immers berekend dat de club dankzij het stadion flinke winsten kan gaan boeken. Volgens Koolhaas kan de club straks rekenen op een spelersbudget van ruim 100 miljoen euro per jaar. Ter vergelijking: het huidige spelersbudget bedraagt ongeveer 13,5 miljoen euro.

Wie betaalt?

Aan het prestigeproject kleeft een prijskaartje van ongeveer 200 miljoen euro. Dat kan onmogelijk door alleen de club zelf worden betaald. Daarom zal er worden samengewerkt met diverse grote partijen. Ook de gemeente Rotterdam zal hierbij een belangrijke rol gaan spelen.

Eerder plannen om een nieuw stadion te bouwen werden gedwarsboomd door het Rotterdamse college van Burgemeester en Wethouders. De gemeente had geen zin om garant te staan voor 165 miljoen euro. Het is goed mogelijk dat de gemeente meer vertrouwen heeft in een goede afloop nu top-architect Koolhaas de bouw voor rekening wil nemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.