nederland

Henk Kamp maakt het in Brussel niet mooier dan het is

02 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Correspondent Europese Unie Jelte Wiersma ontmoet ­minister Henk Kamp in Brussel en ziet een man die staat voor zijn woord.

Brusselse ambassades zijn babbelboxen. Maar op deze donderdagmiddag is de ­Nederlandse ambassade dat eens niet. ­Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) is in huis. En hij is niet zo van het vrijblijvende gepraat.

Nadat hij ’s ochtends met zijn 27 collega-ministers van de Unielanden heeft vergaderd, meldt hij zich in een zaaltje op de zevende verdieping van de ambassade voor een lunch met vier journalisten. Bij een glas jus en een broodje vertelt hij.

‘We hebben vanochtend consumentenbescherming voor pakketreizen besproken. Mensen stellen tegenwoordig zelf hun reis samen en wij zijn tegen extra bescherming. Want dat kost kleine ondernemers extra geld. Maar het gaat wel door. België, Malta, Slowakije, Estland en Ierland waren ook tegen, de rest voor. Dit is een voorbeeld van hoe het niet goed gaat.’

Weer meer Unieregels, en dat is juist wat het kabinet niet wil. Maar Kamp maakt het niet mooier dan het is. Hij heeft die ochtend een nederlaag geleden en zegt dat. Dat is ongewoon. Ministers die verliezen, doen vaak alsof ze toch hebben gewonnen.

Stevige tekst

Ook anders is dat perslunches vaak off the record zijn in Brussel. Zoals recent nog met premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Niet als Kamp te gast is. Desondanks heeft hij stevige tekst.

Zo zegt hij over Europees Commissaris Frans Timmermans (PvdA), die Unieregels moet verminderen en vereenvoudigen: ‘Er is een punt van verbetering mogelijk in zijn plannen. Wat is zijn doel? Wij hebben als kabinet dit jaar het doel: 2,5 miljard euro minder regeldruk. Doelen stellen leidt tot druk en dat werkt.’

Maar Brussel vermijdt doelen graag. Die leiden er maar toe dat politici ergens op kunnen worden afgerekend. Hetzelfde geldt voor on the record praten. Ook daarop kan iemand worden afgerekend.

Elsevier nummer 23, 6 juni 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.