nederland

Vredespaleis: een eeuw verder en nog steeds geen vrede

12 mei 2015Leestijd: 2 minuten

Carla Joosten is redacteur van Elsevier en is erbij als vrouwen uit de hele wereld het Haagse Vredespaleis een buste schenken van Aletta Jacobs.

Het Vredespaleis is een van die Haagse plekken waar de historie tot in je vezels doordringt. Hier een beeld, daar een plaquette. Het begint al bij de entree. Vandaag wemelt het er van de vrouwen.

Oudere, chique, maar vlotte types van de Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF). Honderd jaar geleden opgericht na de internationale vrouwenconferentie in de Haagse dierentuin.

Het Vredespaleis was te klein voor de 1.136 dames uit twaalf landen die er over vrede congresseerden. Een eeuw later schenkt WILPF het Vredespaleis een buste van initiatiefnemer Aletta Jacobs (1854-1929). De eerste Nederlandse vrouw die afstudeerde, arts werd en streed voor het vrouwenkiesrecht, was een powervrouw avant la lettre.

Suffragettes

Na Bertha von Suttner, de Oostenrijkse pacifist die de aanzet gaf tot de bouw van het Vredespaleis, kreeg Jacobs als tweede vrouw een beeld in het paleis, dat 21 beelden van mannen telt. Enkele dames dragen historische kleding en hoedjes als de suffragettes van weleer.

De Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven (D66) brengt in broekpak en hooggehakt een ode aan Jacobs. Oud-minister Ben Bot van de Carnegie-Stichting, die het Vredespaleis runt, is ook vol lof. Zijn levensgezel Sybilla Dekker, oud-minister en de vrouwenzaak toegedaan, kijkt toe.

Borrel

Biograaf Mineke Bosch schetst Jacobs invloed. ‘Zoals op de veertien punten die de Amerikaanse president Woodrow Wilson inbracht bij de oprichting van de Volkenbond.’ De strateeg en diplomaat Jacobs had hem in Washington de Haagse resoluties toegelicht.

Na de onthulling van de buste laten veel dames zich met hun heldin vereeuwigen. Vrede is het nog niet. Ted Strop-von Meijenfeldt toont een boekje van Vrouwen & Duurzame Vrede vol conflicten. Maar nu is het feest. Op naar de borrel.

Elsevier nummer 20, 16 mei 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.