nederland

Vier vragen over mogelijk verlof voor levenslang veroordeelde

20 mei 2015Leestijd: 2 minuten

De voor moord tot levenslang veroordeelde Loi Wah Chung komt voor verlof in aanmerking. Hiermee kan hij zich voorbereiden op een eventuele gratie.

Dat bepaalde de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) woensdag. De Raad vindt dat ‘ook een levenslang gestrafte gedetineerde in aanmerking moet komen voor verlof’. De Raad deed hier nooit eerder uitspraak over. Elsevier.nl zet vier vragen en antwoorden over deze opmerkelijke uitspraak op een rij.

Over wie gaat het?

Loi Wah Chung werd in 1989 tot levenslang veroordeeld voor medeplichtigheid aan doodslag en drievoudige moord in 1987. Slachtoffer was het Chinese gezin Tang in Rotterdam. Een 34-jarige man, zijn 32-jarige vrouw en twee kinderen (een meisje van 5 jaar en een baby van 6 maanden) werden met messen omgebracht.

Chung vroeg al vaker om gratie. Vorig jaar heeft de toenmalige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven Chung’s vijfde gratieverzoek afgewezen. In datzelfde jaar werd ook zijn verzoek om verlof afgewezen. Nu wordt dat herzien.

Waarom vindt de RSJ dat hij in aanmerking komt voor verlof?

In september bepaalde de voorzieningsrechter in Den Haag dat een begin moet worden gemaakt aan de ‘resocialisatie’ van Chung, als voorbereiding op een nieuwe gratieprocedure. Daarvoor is het volgens de RSJ belangrijk dat hij zich, al dan niet onder begeleiding, buiten de gevangenis kan begeven.

De Raad vindt het nodig om hem verlof te gunnen aangezien bepaalde maatschappelijke vaardigheden, zoals geld pinnen, met het openbaar vervoer reizen en naar een supermarkt gaan, ‘nu eenmaal niet geoefend kunnen worden in een inrichting’. Ook zou Chung met een aantal ‘betrouwbare vrienden’, onder wie zijn advocaat en een hoogleraar, naar een restaurant willen.

Wordt de gevangene hier al op voorbereid?

Bij Chung is al een begin gemaakt met resocialisatie-activiteiten, maar tot nu toe slechts binnen de muren van de gevangenis. Hij werkt onder meer bij de ‘gedetineerdensoos’ en in de gedetineerdenvrije zone van het gebouw. Ook heeft hij beperkt toegang tot het internet, dat hij voornamelijk gebruikt om via Skype contact te leggen met zijn familie in Hong Kong.

Hij heeft een gedeeltelijke opleiding gedaan in de import- en export ter voorbereiding op zijn vrijlating en wil terug naar Hong Kong, zijn land van herkomst, om hier verder mee te gaan.

Wanneer komt er uitsluitsel over deze zaak?

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie moet van de Raad nu binnen twee maanden een nieuwe beslissing nemen over het verlof. Hij liet weten dat hij de uitspraak van de RSJ op dit moment bestudeert.

De beslissing is mogelijk ‘baanbrekend’, zegt Mathieu van der Linde, de advocaat van Chung, aangezien het mogelijk zou kunnen leiden tot een zelfde soort regeling bij andere levenslang gestraften.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.