nederland

Pand van het Kabinet van de Koning beklad met hakenkruis

11 mei 2015Leestijd: 2 minuten

Na het Paleis op de Dam hebben vandalen ook het Kabinet van de Koning in Den Haag beklad. Op de deur van het pand aan de Korte Vijverberg is een hakenkruis geschilderd.

Vermoedelijk is het hakenkruis maandagnacht op de deur gespoten. Het is nog onduidelijk wie de dader is. De deur is afgeplakt met zwart zeil.

Het Kabinet huist sinds 1914 in het zeventiende-eeuwse gebouw aan de Korte Vijverberg. Eerder woonde de antirevolutionaire voorman Guillaume Groen van Prinsterer in het Rijksmonument.

Paleis op de Dam

Het is de tweede keer in een week dat een gebouw wordt beklad dat belangrijk is voor het functioneren van de monarchie. Vorige week werd de tekst ‘fuck de koning’ geschilderd op de muur van Paleis op de Dam in Amsterdam. De bekladding volgde op de bekendmaking van het Openbaar Ministerie (OM) om activist Al-Jaberi te vervolgen voor het roepen van die woorden.

Daarop volgde een storm van kritiek op onder meer sociale media. Een dag later trok het OM het vervolgingsbesluit in. Justitie zegt meer tijd nodig te hebben om de bezwaren en verzoeken van Al-Jaberi’s advocaat tegen het licht te houden.

Op opzettelijke belediging van de Koning – majesteitsschennis – staat een gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaar of een boete, volgens artikel 111 uit het Wetboek van Strafrecht.

Kabinet van de Koning

Het Kabinet van de Koning – voorheen ‘Kabinet der Koningin’ – ondersteunt koning Willem-Alexander bij zijn ambtelijke taken. Zo verzamelt, ordent en analyseert het Kabinet informatie over actuele onderwerpen die voor hem van belang kunnen zijn. Die informatie gebruikt de Koning om staats- en werkbezoeken en zijn wekelijkse gesprek met de minister-president voor te bereiden.

Daarnaast legt de rijksorganisatie wetten, verdragen besluiten ter ondertekening voor aan de Koning, behandelt verzoekschriften aan het staatshoofd en zorgt voor de archivering van staatsstukken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.