nederland

Nederland stuurt geen marineschip naar bootvluchtelingen

16 mei 2015Leestijd: 2 minuten

Nederland stuurt geen marineschip naar de Middellandse Zee. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie heeft geen schip beschikbaar dat kan worden ingezet als onderdeel van de Europese aanpak van de bootvluchtelingenproblematiek.

Dit zei ze vrijdagavond in de talkshow Pauw. Maandag volgt een overleg tussen de Europese ministers van Defensie over de taakverdeling bij het aanpakken van de problemen met bootvluchtelingen.

Bijdrage

Volgens Hennis moeten alle EU-landen schepen, vliegtuigen of personeel leveren. De Nederlandse krijgsmacht doet hierin al veel, maar kan niet alles, aldus Hennis. Wat draagt Nederland nu precies bij?

Ons land levert onder meer al een kustwachtvliegtuig, marechaussees en een aantal snelle motorbootjes. Nederland heeft volgens de minister ‘geen voorraad schepen’ die naar willekeur ingezet kan worden. Als ze dat wel zou doen, gaat dat ten koste van andere verplichtingen, zoals de strijd tegen piraterij voor de Somalische kust.

Hennis verwacht dan ook van de andere lidstaten dat zij kustschepen gaan inzetten. ‘Het beschermen van de buitengrens is de verantwoordelijkheid van de 28 lidstaten’.

Asielzoekers

Brussel probeert momenteel de aanpak van problemen met zowel bootvluchtelingen als asielzoekers in het algemeen aan te scherpen. Woensdag kwam de EU met een herverdelingsplan voor asielzoekers in de Unie.

De bedoeling daarvan is dat asielzoekers volgens een quotasysteem over de verschillende EU-landen worden verdeeld. Nederland zal hierbij 4,35 procent van de asielzoekers voor zijn rekening moeten nemen. Het plan werd niet door iedereen met open armen ontvangen: de Hongaarse regering sprak zich vrijdag bijvoorbeeld fel uit tegen het herverdelingsplan. Een woordvoerder van de premier gaf aan dat Hongarije onder geen beding vluchtelingen zou opnemen op grond van de EU-beslissing.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.