nederland

Fout in besturingssysteem werd Apache-vliegers Mali fataal

07 mei 2015

De Nederlandse militairen René Zeetsen en Ernst Mollinger zijn in Mali zeer waarschijnlijk om het leven gekomen door technisch falen. Waarschijnlijk werd de crash veroorzaakt door een fout in het besturingssysteem van de Apache waarin zij vlogen.

Dat blijkt uit een brief van de regering aan de Tweede Kamer.

Technisch falen

Het ongeluk deed zich voor op 17 maart tijdens een schietoefening op ongeveer 50 kilometer van de Nederlandse basis ‘Kamp Castor’ in Gao.

Het onderzoek naar de crash, waarbij beide vliegers het leven verloren, is nog in volle gang. Maar de tussentijdse bevindingen wijzen uit dat de crash zeer waarschijnlijk is veroorzaakt door het falen van een specifiek type van een onderdeel van het besturingssysteem van de Apache. Apache-fabrikant Boeing onderzoekt nog welke gevolgen dit falen heeft voor de Apaches. Voor de zekerheid is het betreffende type van dit onderdeel voorlopig uit de Nederlandse vloot verwijderd.

Meer jihadisten

Het kabinet stuurt de brief bij een tussentijdse evaluatie van de Nederlandse inbreng in de VN-missie in Mali. Uit de brief blijkt dat Nederland tevreden is over de Nederlandse inbreng, maar dat de veiligheidssituatie in het land wel is verslechterd.

Vooral rond Gao-stad was er eind vorig jaar een toename van het aantal jihadisten waarneembaar waartegen een aantal malen militair tegen is opgetreden.

Inlichtingen

Uit de evaluatie blijkt verder dat Nederland naast de militaire acties ook veel inlichtingen verzamelt in het gebied. Deze inlichtingen zijn volgens het kabinet waardevol voor het militair optreden van alle VN-partners.

Opvallend is dat de communicatie niet altijd vlekkeloos verloopt. Dit komt vooral omdat de Franse taal voor een aantal Nederlandse militairen een struikelblok vormt. Het kabinet beveelt aan om bij de opleidingen meer aandacht te besteden aan de Franse taal.

Wat betreft de financiën is het de Nederlandse missie niet gelukt om binnen het budget te blijven. Waar voor de jaren 2014 tot en met 2017 ongeveer 157 miljoen euro is begroot, is dat budget noodzakelijkerwijs bijgesteld naar ruim 204 miljoen euro.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.