nederland

MH17: veiligheidsmemo kwam met een half jaar vertraging

18 april 2015

De gespreksverslagen en besluitlijsten over MH17 van de eerste drie maanden na de crash zijn staatsgeheim. En de regering stuurde het verslag over een veiligheidsbriefing in Kiev pas zes maanden na de start van het onderzoek naar de ramp.

Dit blijkt uit antwoorden op Kamervragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Staatsgeheim

De Kamerleden stelden onder meer vragen over de openbaring van gespreksverslagen van de tijd kort nadat de vlucht MH17 neer werd gehaald in Oost-Oekraïne. De regering geeft aan dat alle notulen onder het staatsgeheim vallen en weigert opnieuw om informatie openbaar te maken.

De documenten bevatten volgens de regering ‘informatie die raakt aan de veiligheid van de staat en de internationale betrekkingen’. Het gaat om verslagen die werden opgesteld tussen 17 juli 2014, de dag dat MH17 werd neergehaald, en 10 september van hetzelfde jaar.

Kritiek en gevaarlijk

Verder blijkt ook dat het memo van een briefing in Kiev, waarbij werd gesproken van een ‘kritieke en gevaarlijke situatie’ in het land, pas zes maanden na de start van het officiële onderzoek naar de ramp aan de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) werd gestuurd. Het rapport van de eerste bevindingen van de OVV werd al in september gepubliceerd. Het memo lekte eerder in april uit, en werd gepubliceerd door Argos.

De briefing voltrok zich slechts drie dagen voor de ramp met MH17. Het luchtruim in Oost-Oekraïne werd, ondanks de conclusie dat er een gevaarlijke situatie heerste, daarna nog altijd niet gesloten. De regering stuurde de memo hiervan pas op 15 januari van dit jaar naar de OVV. De OVV was toen al een half jaar onderzoek aan het verrichten naar de MH17-vluchtroute. Het preliminaire onderzoeksrapport van de OVV verscheen al in september.

Op 22 april wordt een plenair debat over MH17 gehouden, waarbij de ministers Van der Steur (Veiligheid en Justitie), Koenders (Buitenlandse Zaken), Hennis (Defensie) en Mansveld (Infrastructuur) worden geacht verder op de vragen in te gaan.

Kamerlid Omtzigt zegt in een reactie tegen Elsevier.nl dat hij van de regering wil weten of de OVV nu alle relevante informatie heeft om het onderzoek goed te kunnen verrichten. ‘Is de regering nu van plan echt de onderste steen boven te halen, of gaat ze daar de tijd voor nemen?,’ vraagt Omtzigt zich af.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.