nederland

Politiek reageert op ‘ingrijpend’ aftreden Opstelten en Teeven

09 maart 2015Leestijd: 3 minuten

In Den Haag wordt gereageerd op het aftreden van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en diens staatssecretaris Fred Teeven (VVD). Beide bewindslieden legden hun functies neer vanwege een deal die Teeven 15 jaar geleden sloot met crimineel Cees H.

‘Vanavond hebben Ivo Opstelten en Fred Teeven besloten hun ontslag aan te bieden. Ik kan niet anders dan dat besluit respecteren. Ze hebben voor zichzelf geconcludeerd dat hun terugtreden onvermijdelijk was,’ zei premier Mark Rutte (VVD) over het ontslag van de twee bewindslieden.

‘Het enige dat ik daar op dit moment aan kan en wil toevoegen is dat ik zowel Ivo Opstelten als Fred Teeven grote dank zeg voor alles wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen.’

Groot belang

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei het vertrek van beide bewindslieden ‘te betreuren’ maar ook ‘te begrijpen’. ‘Met het vertrek van Opstelten en Teeven verliest het kabinet een kundig minister en staatssecretaris, die de afgelopen jaren met hun beleid een grote bijdrage hebben geleverd aan een veiliger Nederland. Opstelten is daarnaast voor de VVD jarenlang in diverse functies van zeer groot belang geweest.’

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom sprak van een ‘ingrijpend besluit van beide bewindspersonen’. ‘En een begrijpelijk besluit op basis van de gebleken feiten. We respecteren de beslissing van Opstelten en Teeven en danken hen voor hun inzet voor de publieke zaak.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Persoonlijk drama

‘Het is aan hen om een dergelijk besluit te nemen,’ zei Magda Berndsen van D66. ‘Maar ik vind dat er eigenlijk eerst gedebatteerd moet worden in de Kamer. Er leven veel vragen. De mogelijkheid om ze te stellen is er nu niet meer. We willen weten wat er gebeurd is. We moeten naar de toekomst kijken, dat niet opnieuw zulke dingen gebeuren.’

Arie Slob van de ChristenUnie noemde het vertrek ‘een persoonlijk drama’. ‘Aftreden minister Opstelten en staatssecretaris Teeven onvermijdelijk geworden en persoonlijk drama. Hadden wel eerst verantwoording in Tweede Kamer moeten afleggen. Vertrek bewindspersonen betekent niet dat debat niet gevoerd hoeft te worden. Er zijn veel vragen aan kabinet te stellen. Nu maar met minister-president,’ zei Slob.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kees van der Staaij van de SGP sprak van ‘een flinke aderlating voor het kabinet’. Net als andere collega’s zei hij dat het debat van dinsdag door moet gaan. ‘Dan maar met de minister-president’.

Onvermijdelijk

GroenLinks-leider Bram van Ojik noemde het vertrek van Opstelten en Teeven ‘onvermijdelijk’: ‘Gezien de ontwikkelingen is het aftreden van Opstelten en Teeven onvermijdelijk. De Kamer is verkeerd geïnformeerd. We zullen de zojuist ontvangen antwoorden op de vele vragen die gesteld zijn goed bestuderen. Het is belangrijk dat de Kamer nu volledige openheid van zaken krijgt en snel met het kabinet kan debatteren over de inhoud van de deal en over het gerommel met de informatie daarna.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.