nederland

Gouda wacht op nieuw plan voor kleinere moskee

11 maart 2015Leestijd: 2 minuten

Zoals verwacht heeft de Goudse gemeenteraad woensdagavond niet over de El Wahda-moskee gestemd. Het hele plan is voorlopig van de agenda gehaald,

Omdat het bestuur van de El Wahda-moskee dinsdag het eigen plan voor een islamitisch centrum op de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne in Gouda al had teruggetrokken, viel er woensdagavond in de gemeenteraad weinig te stemmen.

Van de agenda

Van te voren was immers al duidelijk dat het plan geen meerderheid zou krijgen. De initiatiefnemers besloten daarom zichzelf terug te trekken.

In de gemeenteraad werd woensdag zoals verwacht niet gestemd over de moskee. Ook werd het hele plan voorlopig van de agenda gehaald. Vijftien raadsleden wilden wel een stemming over nieuwe plannen, maar twintig raadsleden zien dit niet zitten. Het moskeebestuur moet eerst met een nieuw plan komen, vinden onder meer PvdA, VVD en D66.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Steeds kleiner

Dat bestuur heeft al laten weten dat er wordt gedacht aan een moskee voor een ‘substantieel lager aantal’ mensen, schreef de voorzitter van El Wahda dinsdag aan de Goudse burgemeester Milo Schoenmaker. Daarmee bindt de Vereniging van Moskeeën opnieuw in. Aanvankelijk was het plan dat het gebedshuis ruimte moest bieden aan 4.500 gelovigen. Dat werd al snel bijgesteld naar 1.500. Ook dit zal nu dus ‘substantieel minder’ worden.

Klucht

In ieder geval hebben de klagende omwonenden in Gouda Noord hun zin gekregen. Toch is bewonersvereniging Gouda Noord zoals het Hoort niet helemaal tevreden. De bewoners spreken van een ‘bestuurlijke klucht’ die  ‘schadelijk is voor Gouda’, meldt Omroep West.

‘Na een half jaar de argumenten van bewoners van Gouda en een meerderheid van de gemeenteraad genegeerd te hebben, spreekt het college één dag voor de cruciale (en voor haar negatief uitvallende) stemming over een “kans op wederzijds begrip” en van een “toename van draagvlak in de stad”‘.

Bejaardenwoningen

De vraag rest tot slot wat er dan wel met de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne gaat gebeuren. De ChristenUnie wil dat het aanvankelijke plan weer terugkomt waarin er naast een kinderdagverblijf en een school ook appartementen voor ouderen in de kazerne komen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar de motie van de ChristenUnie kon niet op een meerderheid rekenen. De VVD wil de nieuwe bestemming voor de Prins Willem-Alexanderkazerne overlaten aan de vrije markt. De liberalen houden de deur voor een nieuwe moskee voorlopig open. De soap in Gouda is nog niet ten einde.

Namens Elsevier is Nikki Sterkenburg aanwezig in de Goudse gemeenteraad. Volg haar op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.