nederland

Boete voor racistische reacties onder selfie van Leroy Fer

09 maart 2015Leestijd: 2 minuten

Drie mensen die racistische teksten hadden geplaatst onder een selfie van Oranje-speler Leroy Fer worden bestraft. Ze krijgen een boete van 360 euro.

Dat maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend.

Fer plaatste in november een foto op Twitter van hemzelf en acht andere donkere spelers van het Nederlands elftal. De foto werd later op Facebook geplaatst en ontlokte tal van reacties, waaronder racistische uitlatingen. Onder de foto stonden onder meer verwijzingen naar Zwarte Piet.

Anonimiteit

De politie wist de vermoedelijke identiteit vast te stellen van verdachten uit de regio’s Den Haag, Rotterdam en Breda. Waarom er maar drie verdachten zijn uitgepikt, terwijl er een hele lading aan mogelijk racistische reacties onder de foto stond, is niet duidelijk.

Het Openbaar Ministerie reageert desgevraagd: ‘Onze specialisten hebben de uitingen beoordeeld en langs de lat van de wet gelegd. De uitingen van de verdachten in kwestie vallen onder strafbare discriminatie’.

Het OM wil in verband met de anonimiteit van de verdachten niet vrijgeven om welke reacties het precies ging of wat de inhoud van de strekking van de reacties was. Doordat ze op Facebook zijn geplaatst, zijn de reacties namelijk makkelijk te herleiden naar de personen in kwestie.

Signaal

Leroy Fer is tevreden over de aanpak van het OM: ‘Het is een overduidelijk signaal aan iedereen dat dit soort kwetsende zaken gewoon niet kan. Niet binnen en ook niet buiten de lijnen.’

Aanvoerder Robin van Persie deed naar aanleiding van de reacties een oproep om de daders aan te pakken: ‘Ik ben verheugd dat dit is opgepakt en dat deze personen hier niet zomaar mee wegkomen’. Van Persie herhaalde de uitspraak die hij deed na de laatste wedstrijd van Nederland tegen Letland: ‘wij vertegenwoordigen allemaal het Nederlands elftal en daarin maakt kleur niets uit.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.