nederland

Asscher: oproep Netanyahu aan Joden kwalijk opportunisme

07 maart 2015Leestijd: 2 minuten

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vindt de oproep van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan Europese Joden om naar Israël te emigreren, getuigen van ‘kwalijk opportunisme’.

‘Hij deed die uitspraak volgens mij binnen 24 uur na de aanslag in Kopenhagen,’ zegt Asscher in een interview met NRC.

Bang

Asscher zegt dat Netanyahu de uitspraak deed ‘in het volle besef dat de Joodse gemeenschap in Denemarken heel bang is en dat is reëel’. ‘Kijk naar Brussel, Parijs en Kopenhagen.’

Na de schietpartij bij een synagoge in  het centrum van Kopenhagen riep Netanyahu Joden op om naar Israël te komen. ‘Aan alle Joden in Europa: Israël ontvangt jullie met open armen,’ zei Netanyahu.

‘Israël is jullie thuis. Wij zijn voorbereid om een massale emigratie vanuit Europa te ontvangen. Opnieuw heeft terrorisme van de extremistische islam Europa getroffen. Opnieuw is een Joodse Europeaan gedood omdat hij Jood was. En dit soort aanvallen lijkt alleen maar toe te nemen.’

Ook na de gijzeling in een koosjere supermarkt in Parijs deed hij een soortgelijke uitspraak. Er was wel meer kritiek op de boodschap van Netanyahu. Een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap in Kopenhagen. ‘We zijn erg dankbaar voor de zorg van de heer Netanyahu, maar we zijn Deens, Deense Joden zijn we,’ zei Jeppe Juhl. ‘We zullen niet om terreur naar Israël vertrekken.’

Geert Wilders

Asscher haalt in het interview ook uit naar PVV-leider Geert Wilders. Volgens Asscher mijdt Wilders het debat over integratie. ‘Voor een groot deel mijdt de PVV zelf het debat. Raad eens hoe vaak ik in de afgelopen tweeënhalf jaar als minister van Integratie over dit thema heb gedebatteerd met Wilders? Nul keer.’

Wilders zou het debat volgens Asscher niet aandurven. ‘Nieuwsuur vroeg of we samen wilden debatteren, in de week van de verkiezingen. Ik wilde wel, Wilders niet.’

Asscher vindt het belangrijk om te reageren op plannen van de PVV, zoals het voorstel om alle moskeeën te sluiten. Premier Mark Rutte (VVD) doet dat juist minder. ‘Ik vind: je moet echt reageren en laten zien hoe onze toekomst eruit ziet. Na het debat met [Machiel] de Graaf heb ik hem niet meer over moskeeën gehoord.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.