nederland

VVD’er Mark Verheijen stapt op als Tweede Kamerlid

27 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Het VVD-Kamerlid Mark Verheijen stapt op uit de Tweede Kamer. Het integriteitsonderzoek naar de declaraties in zijn tijd als Limburgse gedeputeerde liep nog.

In een persoonlijke verklaring op de website van de VVD, licht Verheijen zijn besluit toe: ‘Een volksvertegenwoordiger kan alleen functioneren als zijn of haar integriteit niet ter discussie staat. Dat was bij mij helaas de afgelopen weken wel het geval. Dat was niet goed voor mijn partij, niet voor mij en niet voor het aanzien van de politiek.’

Integriteit

Naar aanleiding van de publicaties van de afgelopen weken en de aangifte tegen Verheijen, zou hij de Permanente Commissie Integriteit van de VVD hebben gevraagd ernaar ‘te kijken’. Die Commissie concludeert vrijdag dat de persoon van Verheijen niet past ‘binnen het integriteitskader van de partij’.

Wijn

De commissie meldt vrijdag in haar rapport dat Verheijen in tenminste drie gevallen de fout in ging. Hierbij gaat het onder meer om het declareren van een diner waarbij flessen wijn van 127 euro per stuk werden aangeschaft. ‘Deze uitgaven zijn deels in strijd met de terughoudendheid die gepast is bij het in rekening brengen van uitgaven,’ aldus de commissie.

Ook liet de commissie vrijdag weten dat er meer kwesties zijn gaan spelen omtrent Verheijen ‘die hun schaduw vooruitwerpen’. Hierbij gaat het onder meer om zijn rol in de bouw van een nieuwe bioscoop en het VVD-feestje dat op de Floriade in Venlo is gehouden. De commissie is bereid ook naar deze zaken onderzoek te doen.

Logisch

Elsevier onthulde eerder dat Verheijen in anderhalf jaar tijd 10.750 euro ontving van Van Pol voor zijn verkiezingscampagnes. In zijn tijd als VVD-wethouder te Venlo (2006-2011) zette Verheijen zich in voor een door Van Pol te ontwikkelen bioscoop.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemt het vertrek van het Kamerlid ‘een logisch besluit’, al is het voor Verheijen zelf wel een ‘persoonlijk drama’.

Het vertrek van Verheijen komt na de ophef van de afgelopen weken nauwelijks als een verrassing. De vraag rest echter nog steeds of Verheijen in zijn tijd als gedeputeerde volgens de regels heeft gehandeld of niet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.