nederland

UvA geeft toe aan eis studenten: ‘misschien gaan ze nu weg’

26 februari 2015Leestijd: 2 minuten

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft toegegeven aan de studentenbezetting in het Maagdenhuis. De universiteit gaat een student-lid toevoegen aan de raad van bestuur.

De student doet ook mee met collegevergaderingen. Dit maakte bestuursvoorzitter van de UvA Louise Gunning donderdagmiddag bekend. Hoe de functie verder wordt ingevuld en hoe het lid verkozen wordt, is nog onduidelijk.

De studenten, die nu al bijna twee weken panden van de UvA bezetten, eisen meer ‘inspraak en democratie’ in het universiteitsbestuur. Woensdagavond trapten studenten de deur van het Maagdenhuis in om daar vervolgens de nacht door te brengen. Zij bezetten het gebouw nadat hun eerdere bezettingslocatie, het Bungehuis, dinsdag werd ontruimd door de politie.

Bezoek

In het Maagdenhuis kregen de studenten in de nacht van woensdag op donderdag bezoek van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) die zich ontevreden uitte over de actie van de studenten. ‘Ik heb best begrip voor jullie bezwaren, maar dat betekent niet automatisch dat ik jullie oplossingen deel,’ zei hij tegen de bezetters.

Moe

Het is niet bekend of de bezetting nu nog lang gaat duren. Bestuursvoorzitter Gunning lijkt moe te worden van de aanhoudende bezettingen van de studenten: ‘Ik zou het heel vervelend vinden als het weer tot een ontruiming moet komen. Misschien gaan ze weg nu ze deze toezegging hebben gekregen,’ sprak de bestuursvoorzitter hoopvol. Een van de actievoerders had donderdag al laten weten dat de bezetting ‘best nog wel eens een paar dagen zou kunnen duren’.

Minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs heeft donderdagmiddag ook nog een gesprek met de studenten over de situatie. De minister wil ‘hun kant van het verhaal horen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.