nederland

Timmermans terug naar de Tweede Kamer: wat komt hij doen?

26 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Donderdag bezoekt Frans Timmermans (PvdA) voor het eerst de Tweede Kamer sinds hij is benoemd tot Eurocommissaris. Wat komt de vicevoorzitter van de Europese Commissie in Nederland doen?

In december vorig jaar publiceerde de Europese Commissie – het uitvoerende orgaan van de Europese Unie (EU) – haar Werkprogramma voor 2015.

In het programma staan de ideeën die de Commissie het komende jaar wil uitvoeren, welke wetsvoorstellen ze naar verwachting zullen presenteren en een lijst van belangrijkste onderwerpen waar ze aandacht aan willen besteden. De vicevoorzitter van de Commissie, Timmermans, komt de Tweede Kamer uitleg geven over de EU-plannen.

Extra aandacht

Als antwoord stuurt de regering een lijst naar Brussel met voorstellen waarvan Nederland wil dat de meeste aandacht aan wordt besteed. Deze nationale prioriteitenlijst bestaat uit de voorstellen van de Eerste- en Tweede Kamer, zij baseren dit op advies van verschillende Kamer Commissies. Zo heeft de Eerste Kamer afgelopen dinsdag haar EU-prioriteiten al vastgesteld.

De Tweede Kamer maakte begin februari een lijst met suggesties, maar de definitieve voorkeuren moeten nog tijdens het Tweede Kamerdebat worden bepaald. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken overleggen woordvoerders van de (Eerste-) en Tweede Kamercommissie van Europese Zaken donderdag over de kwestie.

Na een algemeen overleg met minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA), is het woord aan Timmermans om de Kamercommissies van zijn beleid te overtuigen.

Steunpilaar

‘Verandering’ is het sleutelwoord uit het Werkprogramma ‘Een nieuwe start’ van de Europese Commissie. De Commissie wil zich concentreren op ‘grote kwesties’ zoals werkgelegenheid en economische groei. Ook plannen voor een energie-unie en versterking van de interne markt vormen steunpilaren in het nieuwe beleid.

De ideeën voor een Europese Energie Unie worden gesteund door de Eerste Kamer. Ook vindt de Kamer de bestrijding van belastingontwijking en de Europese migratieagenda erg belangrijk. Aan de ene kant wil de EU talent aantrekken, aan de andere kant moeten oplossingen worden gevonden voor de illegale migratie en mensensmokkel op het Europese continent.

Tevergeefs

In het Werkprogramma staat ook dat de Europese Commissie het komende jaar zijn best gaat doen om het vertrouwen van de burgers te herstellen. De Europese burger wil minder bemoeienis van de EU, Timmermans pleit eveneens voor minder (onzinnige) EU-regelgeving. Bovendien zegt de Commissie zich te gaan inzetten voor meer openheid en verantwoording over wat ze doen en hoe ze dit doen, zodat de burger makkelijker aansluiting kan vinden bij de Europese regering.

Tot nu toe ondervinden de ambitieuze plannen vooral tegenstand: ‘minder regels’ zijn niet populair in Brussel. Zo probeerde Timmermans in november vorig jaar tevergeefs regelgeving over de productie, verkoop en consumptie van plastic tasjes tegen te houden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.