nederland

OM vervolgt doodgewaande jihadist Soufian Z. bij verstek

12 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Drie Nederlandse jihadisten die op dit moment in Syrië zouden strijden worden bij verstek vervolgd. De jihadisten in kwestie zijn Soufiane Z., Anis Z. en Hatim R.

De drie zijn niet in Nederland en worden dus in afwezigheid vervolgd. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen ervan naar Syrië te zijn afgereisd om in de frontlinie mee te doen aan de jihad van terroristische organisaties als Islamitische Staat (IS) en Al-Nusra.

Jihadistennetwerk

De eerste pro forma-zitting in de zaak is volgende week donderdag. De drie jihadisten staan samen met Oussama C., Rudolph H. en Azzedine Choukoud terecht. Die laatste drie zitten in Nederland in voorarrest en zouden deel uitmaken van een bekend Haags jihadistennetwerk.

De rechtbank Den Haag houdt de zitting in dit geval in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Opvallend

Vooral de vervolging van Soufiane Z. (27), de meest bekende van de drie, is opvallend. Hij wordt namelijk al een tijd dood gewaand: de Syriëganger zou bij een bombardement door de internationale coalitie tegen IS in Kobani zijn omgekomen.

Het OM vindt echter dat er niet genoeg bewijs is dat hij echt dood is: ‘Zolang niet voor honderd procent vaststaat dat hij is overleden, gaat de zaak tegen hem bij verstek door,’ aldus een woordvoerder van het OM.

De Haagse jihadist speelde een rol in de documentaire Oh, oh Aleppo, een spottende verwijzing naar het welbekende Oh, oh Den Haag. De documentaire gaat over het leven als Nederlandse Syriëganger.

Van de andere twee jihadisten wordt uitgegaan dat ze nog leven. Hatim R. (25) is afkomstig uit Leidschendam en Anis Z. (23) heeft geen vaste woonplaats.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.