nederland

Media: Rome wil benefiet voor verwoeste stad, en meer

23 februari 2015Leestijd: 2 minuten

De Romeinse burgemeester Ignazio Marino wil een benefietwedstrijd organiseren voor de schade aan monumenten in Rome door Feyenoord-hooligans. En de partydrug xtc wordt door meer dan de helft van de jongeren tijdens het uitgaan gebruikt. Dit is het mediaoverzicht van maandag 23 februari.

* De burgemeester van Rome Ignazio Marino heeft voorgesteld een benefietwedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma te organiseren in de Kuip, schrijft De Telegraaf. De opbrengst zou naar het herstel gaan van de door Feyenoord-hooligans aangerichte schade in de binnenstad van Rome. Vooral de Barcaccia-fontein nabij de Spaanse Trappen werd hevig beschadigd tijdens de rellen.

De benefietwedstrijd zou, doordat er rekening gehouden moet worden met gemaakte afspraken en de voetbalkalender, pas in november kunnen worden gespeeld.

* Meer nieuws uit De Telegraaf: De extra 220 miljoen euro die staatssecretaris Martin van Rijn heeft uitgetrokken om het banenverlies in de zorg te beperken lijkt niet te baten. Dit constateren de organisaties Abvakabo, FNV Zorg en Welzijn en thuiszorgorganisatie TSN Thuiszorg.

Volgens de organisaties is vooral de verplichte eigen bijdrage van 12,50 euro per uur de boosdoener. ‘Het gros van de cliënten behoort tot de laagste inkomensgroepen en kan de eigen bijdrage niet betalen,’ zegt een woordvoerder van Abvakabo tegen de krant. De bonden roepen Van Rijn op om de belemmering van de eigen bijdrage weg te nemen.

* De partydrug xtc maakt een opmars onder jongeren, schrijft AD op basis van een rapport van het Trimbos-instituut. Zo’n 60 procent van de jongeren die frequent uitgaan heeft onlangs xtc gebruikt. Dit zijn vooral jongeren tussen de 16 en 24 jaar.

Bovendien zou de werkzame stof MDMA de laatste jaren ‘ongekend hoog’ zijn geworden, waardoor de pillen nu veel krachtiger en dus gevaarlijker zijn dan in de jaren ’90. De populariteit van de drugs is te verklaren doordat ze simpel te verkrijgen zijn, en dat ze een relatief lage prijs hebben.

* Veel psychiaters en psychotherapeuten zijn de bemoeienis van verzekeraars met hun praktijk en behandelingen zat en weigeren contracten met hen te tekenen, schrijft de Volkskrant.

De zorgverleners denken beter af te zijn zonder de verzekeraars omdat ze dan niet vastzitten aan de behandelplafonds die de verzekeraars opleggen. Sommigen gaan zelfs nog verder: zij willen helemaal niets meer met verzekeraars te maken hebben en helpen alleen nog patiënten die zelf de rekening betalen. Daarbij zou het gaan om zo’n 80 tot 200 van de meer dan 4000 psychiaters en therapeuten.

* Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCVW, denkt dat de hervorming van het belastingstelsel, waaraan het kabinet momenteel werkt, ‘gedoemd is te mislukken’, zegt hij in een interview met Het Financieele Dagblad.

De regeringspartijen VVD en PvdA willen via de belastinghervorming in tien jaar 100.000 nieuwe banen creëren. Dit willen ze doen door een verlaging van de belasting op arbeid. Volgens de voorzitter wil het kabinet ‘schuiven met lasten, terwijl een netto lastenverlichting nodig is’. Daarnaast vindt hij dat de regeringspartijen VVD en PvdA ‘ideologisch te ver uiteen liggen’ om er met elkaar uit te komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.