nederland

Media: ‘loverboy sloeg eerder toe’, en ‘vaker helmplicht fietsers’

06 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Verkeer) zou meer snelheidscontroles moeten laten houden, en fietsers en snorfietsers vaker moeten verplichten een helm te dragen. En een loverboy uit Limburg sloeg eerder al een keer toe. Het mediaoverzicht van vrijdag 6 februari.

* ANWB en onderzoeksbureau SWOV slaan alarm bij minister Schultz van Haegen. ‘Het is volstrekt onacceptabel dat de doelen die we ons hebben gesteld, volledig buiten beeld blijven,’ zegt directeur algemeen ledenbelang Ferry Smith van de ANWB tegen het AD.

De minister wil het aantal ernstig gewonden in het verkeer in 2020 terugdringen tot onder de 10.600. Dat is met het huidige beleid volgens SWOV niet haalbaar. In 2013 waren er nog 18.800 ernstig gewonden in het verkeer. Het onderzoeksbureau presenteert vandaag een rapport met achttien maatregelen om de doelstelling te realiseren.

De helmplicht voor snorfiets en de fietshelm voor ouderen en kinderen, kan op veel weerstand rekenen, erkent SWOV-directeur Peter van der Knaap, net als meer snelheidscontroles. Maar alleen het invoeren van ‘meerdere omstreden maatregelen’ kan volgens Van der Knaap nog helpen.

* De recherche is in de zaak tegen Armin A., verdachte in de omvangrijke prostitutiezaak in Valkenburg, een tweede slachtoffer op het spoor, melden bronnen aan De Telegraaf. A. is verdachte in de zaak over een zestienjarig meisje, dat met ongeveer tachtig mannen seks moest hebben in Hotel 2000.

Het tweede meisje zou anderhalf jaar geleden zijn misbruikt in hetzelfde hotel en is eveneens slachtoffer van A. De politie zou al enige tijd met het meisje in gesprek zijn om haar te overtuigen aangifte te doen, maar door alle commotie rondom het nieuwste seksschandaal zou ze dat niet durven.

* Zakenbank Kempen & Co is door een vooraanstaande analist in opspraak geraakt, meldt Het Financieele Dagblad. De analist, Teun Teeuwisse, heeft geheime informatie over het beursfonds Arcadis gebruikt bij contacten met klanten. Teeuwisse is onlangs op non-actief gesteld, direct nadat een intern onderzoek was afgerond.

* De positie van de Australische premier Tony Abbott wankelt, berichten verschillende Australische media. Binnen zijn eigen partij is er kritiek op Abbott vanwege de tegenvallende resultaten bij de verkiezingen in de staten Queensland en Victoria en over het besluit om de Britse prins Philip een hoge onderscheiding te geven.

Partijleden willen een stemming houden over het leiderschap van Abbott. Als hij wordt weggestemd, is Abbott de derde premier die vroegtijdig opstapt.

* Minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs) gaat honderdzestig voorlichters inzetten om etnische en religieuze groepen te helpen bij de acceptatie van homoseksualiteit. Christelijk partijen in de Tweede Kamer zien daar helemaal niets in.

‘Dit is het slechtste wat je kunt doen,’ zegt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop tegen het Nederlands Dagblad. ‘Inmenging van buitenaf zal het tegenovergestelde uitwerken van wat de minister beoogt.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.