nederland

Media: Crimineel onderzoek naar VVD-fractieleider, en meer nieuws

26 februari 2015Leestijd: 2 minuten

De vorige week opgepakte VVD-politica Kathalijne de Kruif zou deel uitmaken van een groot strafrechtelijk onderzoek. En KLM wil nog meer banen schrappen. Dit is het mediaoverzicht van donderdag 26 februari.

*Er zijn aanwijzingen dat de VVD-fractievoorzitter in de gemeente Stichtse Vecht Kathalijne de Kruif, die vorige week werd opgepakt voor het lekken van vertrouwelijke informatie aan een collega, betrokken is bij een groot crimineel onderzoek, schrijft het AD. Het onderzoek zou mogelijk betrekking hebben op fraude en hennepteelt.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem kwam de verdenking van het lekken naar boven in het andere onderzoek. De Kruif werd vorige week na haar aanhouding verhoord en vrijwel direct weer vrijgelaten.

*KLM wil voor media 2016 tussen 500 en 1000 banen schrappen in een nieuwe reorganisatie, schrijft De Telegraaf. Voorzitter Bob van der Wal van de Vereniging van Hoger KLM Personeel zegt tegen de krant dat de KLM-top hem heeft gewaarschuwd voor veel ernstigere gevolgen als vervoersgroei uitblijft. KLM wil daarom dat de arbeidskosten de komende vijf jaar met 10 procent dalen en dat er 20 procent productiever gewerkt gaat worden.

Volgens de voorman zijn gedwongen ontslagen ‘onbespreekbaar’. Er wordt volgens hem nu met de vakbonden onderhandeld over een vrijwillige vertrekregeling.

*Minister Ivo Opstelten (VVD) van Justitie heeft een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag over de Europese Octrooi Organisatie (EOO) genegeerd, schrijft de Volkskrant. In het vonnis staat dat de EOO de ‘fundamentele beginselen van een open en democratische rechtsstaat schendt’.

Opstelten zegt echter dat de organisatie immuniteit geniet. De directeur van de EOO Benoît Battistelli zou al jaren een schrikbewind voeren en geen tegenspraak dulden, waardoor een conflict is ontstaat tussen de leiding en een groot deel van de werknemers. Battistelli zou vakbonden niet erkennen en weigeren met hen in gesprek te gaan.

*De Autoriteit Consument en Markt (ACM) schiet tekort in het toezicht houden op stroomtransporteur Tennet, schrijft Het Financieele Dagblad op basis van een rapport van de Algemene Rekenkamer. Het ministerie van Economische Zaken verzuimt daarbij de toezichthouder daarvoor op de vingers te tikken.

Tennet is sinds 1998 als enige in Nederland verantwoordelijk voor het beheer van de hoogspanningsleidingen, de hoofdwegen van het elektriciteitsnet. De Rekenkamer uit verder ook kritiek op de onvolledige wijze waarop de regering de Tweede Kamer heeft geïnformeerd over de grote overname door Tennet in Duitsland en de daarbij behorende risico’s voor de staat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.