nederland

Maakt het kabinet nu toch meer geld vrij voor veiligheidsdiensten?

27 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Het kabinet gaat waarschijnlijk alsnog extra geld vrijmaken voor de veiligheidsdiensten voor maatregelen om radicalisering en jihadisme te voorkomen. De ministerraad spreekt daar vrijdag over.

Dit melden bronnen rond het kabinet. Premier Mark Rutte heeft er tot nu toe steeds op gehamerd dat extra geld vrijmaken voor de veiligheidsdiensten, politie en marechaussee en voor maatregelen tegen radicalisering en jihadisme niet nodig was. Rutte zei steeds dat ‘zodra het kabinet tot de conclusie komt dat het wel nodig is, het onmiddellijk extra budget zal vrijmaken’. Die tijd lijkt nu aangebroken.

Meer geld

In de voorstellen die vrijdag naar verluidt in de ministerraad worden besproken, is sprake van een nog beperkte verhoging van de budgetten dit jaar maar in de jaren daarna zou het oplopen. Mogelijk zou dat bedrag in 2020 oplopen tot meer dan 100 miljoen euro structureel extra.

In de Tweede Kamer waren het vooral de oppositiepartijen CDA, SP en ChristenUnie die keer op keer pleitten voor meer geld. De partijen waren er niet gerust op dat de diensten voldoende capaciteit hebben voor hun werk nu de dreiging van jihadisme en terrorisme is toegenomen. Begin deze maand betichtten zij het kabinet ervan te doen ‘alsof alles in orde is’, in plaats van toe te geven dat er financiële aanvulling nodig is.

Gevoelige gebouwen

De druk op de politie, marechaussee en de veiligheidsdiensten is verhoogd sinds de aanslagen begin januari in Parijs. Marechaussees worden ingezet voor de beveiliging van sommige gevoelige gebouwen, zoals de Tweede Kamer en joodse instellingen. Ook moeten jihadgangers die terugkeren uit bijvoorbeeld Syrië hier in de gaten worden gehouden, iets dat veel mankracht kost.

Hierdoor raken de diensten op andere vlakken onderbezet. De partijen hoorden dat van medewerkers van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zelf. Het ene gat zou met het andere worden opgevuld om werk te kunnen uitvoeren. Een aantal pijnlijke voorbeelden uit het buitenland illustreert dat het belang van de opsporings- en veiligheidsdiensten bij het voorkomen van bijvoorbeeld terroristische aanslagen niet onderschat moet worden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.