nederland

Waaraan overlijden mensen? Op zoek naar de échte doodsoorzaken

17 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Per jaar sterven in Nederland zo’n 140.000 mensen. De vraag waaraan zij overlijden, wordt keurig beantwoord door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar kloppen de cijfers wel?

Per jaar sterven in Nederland zo’n 140.000 mensen. Waaraan overlijden zij? Deze vraag wordt keurig beantwoord door het Centraal Bureau voor de Statistiek aan de hand van de doodsoorzaakformulieren die artsen na het vaststellen van de dood moeten invullen.

Cijfers

Zo weten we dat van de 141.245 mensen die in 2013 stierven, er 44.156 overleden aan kanker, 38.463 aan hart- en vaatziekten, 17.188 aan psychische stoornissen en ziekten van het zenuwstelsel, ga zo maar door.

Deze cijfers zijn belangrijk voor onderzoekers en beleidsmakers, want ze geven aan wat de grote gezondheidsproblemen in de samenleving zijn en hoe die in de loop der tijd veranderen.

Goed idee

Maar kloppen de cijfers wel? Ze suggereren dat we aan één enkel gezondheidsprobleem sterven, terwijl heel veel mensen, vooral ouderen, doodgaan door een complex van aandoeningen. Iemand met ouderdomsdiabetes bijvoorbeeld, kan op den duur ook hoge bloeddruk, hartfalen, nierfalen en dementie ontwikkelen en zal sterven aan de opeenstapeling van deze kwalen.

Omdat de arts moet kiezen voor een enkelvoudige doodsoorzaak wordt zo’n patiënt geschaard onder de hart- en vaatziekten.

Goed idee dus van het AMC in Amsterdam om een bijzonder hoogleraar registratie en statistiek van doodsoorzaken te benoemen die gaat onderzoeken of er niet wat modernere groepen te maken zijn van kwalen die vaak samen optreden.

Van de wijs

Snel zal het niet gaan, waarschuwt de kersverse professor Jan Kardaun. Er zullen nieuwe classificaties en rekenmethodes op oude databases worden losgelaten om te zien of daaruit een betere methodiek van registreren rolt.

Zo ja, dan volgen heel veel vergaderingen, nationaal en internationaal. Want statistici laten zich niet makkelijk van de wijs brengen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.