nederland

Vraagtekens bij beveiliging Mediapark, ‘niet veilig genoeg’

30 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Het NOS-gebouw op het mediapark in Hilversum wordt beveiligd, en toch wist de negentienjarige Tarik Zahzah in zijn eentje het gebouw binnen te dringen. Is het pand wel voldoende beveiligd?

Experts zeggen tegen De Telegraaf dat de beveiliging van het gebouw al jaren ‘een lachertje’ is. Het Mediapark werd na de moord op Pim Fortuyn strenger beveiligd, maar de afgelopen jaren zou die extra beveiliging sterk zijn teruggedrongen.

Bunker

Burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) van Hilversum erkent dat er een gat zit in de beveiliging. ‘Hilversum was sinds Parijs voorbereid op dit soort incidenten,’ zegt Broertjes tegen de Volkskrant. ‘Dat blijkt wel uit hoe snel de politie aanwezig was.’ Het gat in de beveiliging moet worden gedicht.

‘Blijkbaar is het niet veilig genoeg. Maar Hilversum moet geen bunker worden. Journalisten moeten in veiligheid kunnen werken. Ik kan me voorstellen dat journalisten in het Mediapark zich niet veilig voelen.’

Een dag na de gebeurtenis is de toezicht op het Mediapark verscherpt. Alle auto’s van bezoekers van het park worden gecontroleerd en bezoekers moeten aantonen wie ze zijn. Verder is er veel politie op het terrein aanwezig.

Beveiliging

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff zegt dat het gebouw van de nieuwszender goed is beveiligd. ‘Zoiets verwacht je niet. Zeker niet bij het NOS-gebouw, dat heel goed beveiligd is.’

Na de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo is er op veel redacties in Nederland gesproken over de beveiliging.

De beveiliging van het NOS-gebouw was al opgevoerd na de aanslag in Frankrijk, vertelde NOS-directeur Jan de Jong donderdagavond. ‘Hoewel er geen aanleiding was voor de NOS zich zorgen te maken.’ De omroep heeft hierover gesproken met Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV).

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten wil direct overleg met Schoof en de burgemeesters Broertjes en Eberhard van der Laan (PvdA). De vereniging vindt het zeer verontrustend dat iemand blijkbaar zo eenvoudig een redactie kan binnendringen. Het roept vragen op over de bewaking.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.