nederland

OM: opmerkingen op Facebook-pagina ‘Steun de PVV’ strafbaar

30 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat onderzoek doen naar twaalf berichten op de Facebook-pagina Steun de PVV. In de berichten van begin januari werd opgeroepen om moskeeën in Nederland in brand te steken.

De politie is momenteel bezig met onderzoek om de identiteit van de Facebook-gebruikers die verantwoordelijk zijn voor de opmerkingen te achterhalen, meldt het OM vrijdag.

Discriminatie

De reacties werden geplaatst naar aanleiding van berichtgeving over moskeeën in Zweden. Daar waren in korte tijd een aantal moskeeën aangevallen. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch sprak zijn verontwaardiging uit over de reacties en riep op aangifte te doen.

De Vereniging Raad van Marokkaanse moskeeën Nederland, het Contactorgaan Moslims en Overheid en de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland/ Moskee Al Kabir zijn naar de politie gestapt. Zij hebben aangifte gedaan tegen de Facebook-pagina Steun de PVV vanwege bedreiging, belediging van een groep mensen en aanzetten tot discriminatie en haat.

De organisaties zien in de reacties oproepen om moskeeën in Nederland in brand te steken. Het OM heeft zulke reacties niet gevonden, maar zegt dat er wel veel is gereageerd op het artikel van De Telegraaf-website.

Moslims

Na beoordeling worden twaalf reacties strafbaar geacht. ‘Sommige uitlatingen gaan over het opruien dan wel aanzetten tot gewelddadig optreden tegen zowel moslims en moskeegangers, als tegen moskeeën,’ staat in een verklaring van het OM.

Het gaat puur om de reageerders, niet om de beheerder van de Facebook-pagina. De beheerder heeft de reacties al gauw verwijderd en gevraagd om dergelijke boodschappen niet op de pagina te plaatsen.

De pagina Steun de PVV is niet officieel verbonden met de partij van Geert Wilders. De PVV heeft begin januari al afstand genomen van de reacties die waren geplaatst. ‘Wij zijn altijd tegen geweld en tegen het oproepen tot geweld,’ zei PVV-Kamerlid Machiel de Graaf.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.