nederland

Nabestaanden overvallers juwelier Deurne eisen vervolging

07 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie (OM) was er al vrij snel over uit dat het doodschieten van overvallers van een juwelierszaak in Deurne noodweer was. De nabestaanden van de twee mannen eisen toch vervolging van de juweliersvrouw, die de mannen doodschoot.

‘De nabestaanden willen dat een rechter zich over hun dood buigt,’ zegt advocaat Bénédicte Ficq, die een zogeheten artikel 12-procedure heeft aangespannen.

Spijt

In maart vorig jaar overvielen twee mannen juwelierszaak Goldies in het Brabantse Deurne. De vrouw van de juwelier schoot de mannen dood. Het OM kwam tot de conclusie dat de vrouw het vuur opende uit noodweer, maar de nabestaanden willen het daar niet bij laten.

‘Het gaat toch om de dood van twee jonge mannen,’ zegt Ficq. ‘Daarom willen nabestaanden dat een rechter naar de zaak kijkt. Dit had overigens misschien vermeden kunnen worden als de nabestaanden iets van oprechte spijt te horen hadden gekregen. Maar ze hebben geen enkele reactie gehad.’

Politiebeveiliging

Uit beelden van de overval, die eerder door het OM zijn vrijgegeven, is te zien hoe de twee overvallers binnenkwamen. Zij spoten pepperspray in het gezicht van juwelier Willy, terwijl zijn vrouw Marina achter in de zaak bezig is.

Marina zag de gebeurtenissen op de bewakingsbeelden, die in het kantoor te zien waren. Ze pakte het geladen vuurwapen, en schiet door een kleine deuropening op de overvallers, toen zij hoorde hoe de mannen haar man bedreigden. Een van de overvallers werd fataal in het hart geraakt, de tweede overvaller werd doodgeschoten tijdens een worsteling met Willy.

De overval van de juwelierszaak en de dood van twee mannen, van Marokkaanse afkomst, leidde tot demonstraties in het Brabantse dorp. Bij een protest werd de juweliersvrouw een ‘moordenaar‘ genoemd. In oktober werd bekend dat het juweliersechtpaar wordt bedreigd en daarom politiebeveiliging zou krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.