nederland

Moord onschuldige GGZ-directeur heeft te maken met drugsdeal

27 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Het was lange tijd een groot mysterie. Waarom werd Rob Zweekhorst niet ver van zijn huis in koelen bloede vermoord? Dinsdag is er meer bekend geworden over deze opzienbarende moordzaak.

De kogels waarmee de 44-jarige GGZ-directeur uit het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs werd vermoord, waren waarschijnlijk bedoeld voor iemand die moest boeten voor een mislukte drugsdeal, meldt de politie.

Ruzie

Eerder werd al bekend dat de GGZ-directeur het slachtoffer werd van een persoonsverwisseling. De politie kan de naam van degene die het oorspronkelijke doelwit was niet noemen, maar denkt intussen wel te weten dat de achtergrond van de ‘vergismoord’ een ruzie betreft om een lading drugs.

Het conflict ontstond nadat de douane op de Maasvlakte (deel van de Rotterdamse haven) in december 2013 een lading van 300 kilo cocaïne had onderschept in een container met dozen verse ananas uit Costa Rica. De drugs met een waarde van 10 miljoen euro werden vernietigd. Enkele ‘verantwoordelijken’ voor de mislukte drugsdoorvoer werden op een dodenlijst gezet.

Fruithandelaar

Een van hen was in ieder geval de 68-jarige Rinus Moerer, op wie al eens eerder was geschoten, en die in april daadwerkelijk werd geliquideerd in het Brabantse Steenbergen.

Moerer was een fruithandelaar, maar de politie denkt dat hij ook betrokken was bij de import van drugs. Iedereen die meer weet over de achtergrond van de drugsruzie, de schutters en de opdrachtgevers van de liquidaties wordt verzocht zich te melden bij de politie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Raadsel

Zweekhorst was op 1 januari vorig jaar zijn hondjes aan het uitlaten toen hij door een man met een capuchon op van dichtbij werd doodgeschoten. De dader ging er vervolgens vandoor. De 44-jarige vader van twee kinderen werd geraakt door meerdere kogels. Reanimatie mocht niet meer baten en hij stierf ter plekke. Zweekhorst was directeur personeelszaken voor Ingeest, een geestelijke gezondheidszorginstelling in Amsterdam en omstreken.

De moord op Zweekhorst was maanden lang een raadsel voor de rechercheurs. In het privé-leven van de GGZ-directeur werd helemaal niets gevonden dat de moord zou kunnen verklaren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.