nederland

Media: meevaller voor staatskas, en seksrabbijn te ziek voor proces

28 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Seksrabbijn Eliezer Berland is volgens zijn advocaat te ziek om voor de rechtbank te verschijnen. En het kabinet kreeg dankzij de val van de rentelasten op de staatsschuld een financiële meevaller van miljarden euro’s. Dit is het mediaoverzicht van woensdag 28 januari.

*‘Seksrabbijn’ Eliezer Berland (77) is te ziek om terecht te staan voor de misdaden waarvan hij wordt beschuldigd, zegt zijn advocaat Louis de Leon in de Volkskrant. Donderdag heropent de rechtbank Haarlem de uitleveringszaak tegen de rabbijn.

Volgens De Leon zijn de hartproblemen van Berland zo ernstig dat hij niet kan worden uitgeleverd aan Israël. Hij wordt daar beschuldigd van ontucht met drie volwassenen en een minderjarige vrouw. Hij kreeg 2 januari een pacemaker, maar die blijkt niet te werken: ‘ik vraag me sowieso af hoe lang hij er nog zal zijn,’ zegt De Leon.

* Het kabinet houdt miljarden euro’s over door de huidige lage rente, schrijft De Telegraaf. Dit blijkt uit cijfers van het Agentschap van Financiën. Het Agentschap haalde dinsdag 1.1 miljard euro op voor de staatskas met een lening van 32 jaar. De rente hierop was slechts 1,1 procent.

Door de val van de rente zijn de jaarlijkse rentelasten op de staatsschuld sinds 2012 met maar liefst 1.6 miljard euro gedaald.  Als deze trend zich voortzet, kan het overgehouden bedrag op het eind van de kabinetsperiode zelfs uitkomen op zo’n twee miljard euro op jaarbasis.

* Jihadverdachten moeten niet langer zonder uitzondering bij elkaar worden opgesloten op speciale terroristenafdelingen, zegt de Nederlandse voorzitter van het Radicalisation Awareness Network, Omar Ramadan in het AD.

Het bij elkaar ophokken van jihadverdachten zou verdere radicalisering juist in de hand werken: ‘Is iemand vatbaar voor deradicalisering? Plaats hem dan op een gewone afdeling, zodat medegevangenen de terreurverdachte op andere gedachten kunnen brengen.’ Ook moet het type misdrijf waarvan iemand verdacht wordt in acht worden genomen, vindt Ramadan: ‘behandel niet iedere terreurverdachte hetzelfde’.

* Door de pas aangescherpte Provinciewet zullen nieuwe gedeputeerden zwaarder gescreend worden, schrijft Trouw. Integriteit heeft in de nieuwe versie van de wet een vaste plek gekregen. Eerder verzorgden politieke partijen de screening van kandidaat-bestuurders maar nu krijgen de Provinciale Staten er meer over te zeggen. Bij de screenings worden voor het eerst ook externe bureaus ingeschakeld.

* Burgemeester Bill de Blasio en gouverneur Andrew Cuomo van New York verdedigen de beslissingen om het openbaar vervoer plat te leggen en een wegverbod in te stellen naar aanleiding van de ‘historische storm’, schrijft The New York Times. ‘Ik heb liever een situatie waarbij we achteraf geluk blijken te hebben, dan wanneer er toch iemand was gestorven,’ aldus Cuomo.

De ‘historische storm’ die dinsdag grote delen van het noordoosten van de Verenigde Staten zou treffen, bleek uiteindelijk mee te vallen. De Blasio noemde de storm op zondag ‘waarschijnlijk een van de grootste stormen in de geschiedenis van New York.’ Hierop volgde de beslissing om de stad grotendeels lam te leggen. Dit bleek achteraf enigszins overdreven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.