Ex-topvrouw Erbudak moet Slotervaart 1,7 miljoen betalen

21 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'In 2013 werd Erbudak geschorst als bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis' - 'ANP'

Ex-bestuursvoorzitter van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis Aysel Erbudak moet ruim 1,7 miljoen euro terugbetalen. Het gaat hierbij om geld dat zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap op onrechtmatige wijze aan het ziekenhuis heeft onttrokken.

Dat heeft de Rechtbank Amsterdam woensdag bepaald. Erbudak (46) werd in maart 2013 vanwege ‘conflicten’ ontslagen. Volgens haarzelf was het ontslag ongegrond, waarop zij een procedure tegen het ziekenhuis aanspande. Ze eiste daarbij een schadevergoeding en achterstallig salaris van 1,9 miljoen euro. Dit wees de rechtbank af.

Pearl Jam

Volgens de rechtbank zijn er na de schorsing van de omstreden zakenvrouw ‘ernstige zaken’ aan het licht gekomen die haar ontslag rechtvaardigden. Zij werd in februari 2013 geschorst omdat ze met verzekeraar Achmea over de zorginkoop onderhandelde zonder dit met andere bestuurders te bespreken. Vervolgens werd volgens de rechtbank bekend dat zij het ziekenhuis ‘aanzienlijke bedragen’ afhandig had gemaakt ten gunste van zichzelf, haar vennootschappen en haar kinderen. Zo zou de zakenvrouw € 61.535 aan facturen door het ziekenhuis hebben laten betalen, onder meer voor vliegtickets, chauffeursdiensten en tickets voor een concert van Pearl Jam.

Hotel

Zo heeft zij op eigen initiatief, zonder overleg met de andere bestuursleden en aandeelhouders, 1 miljoen euro uit de kas van het Slotervaartziekenhuis gehaald en aan investeringsmaatschappij Simed betaald in verband met de aankoop van grond voor een hotel en resort in Turkije.

Ook betalingen voor investeringen van privéonderneming Meromi Participaties met geld van het ziekenhuis werd door de rechtbank onrechtmatig geacht. Een onderzoek van de Ondernemingskamer van de Rechtbank Amsterdam legde e-mailverkeer tussen Erbudak en haar toenmalige zakenpartner Jan Schram bloot.

Zij had in 2008 plannen om met ziekenhuisbouwbedrijf Simed een ziekenhuis te bouwen in de Turkse kustplaats Altinoluk en vroeg Schram om tien miljoen euro. Toen Schram niet thuis gaf, betaalde Simed 200.000 euro aan Erbudak en gaf haar daarbovenop een bankgarantie van 800.000 euro.

Niet geleverde goederen

In ruil daarvoor regelde Erbudak dat Simed het Slotervaart ziekenhuis twee facturen kon sturen voor goederen die nooit geleverd werden. De niet geleverde goederen ter waarde van een miljoen euro staan sinds 2009 op de jaarrekening van het ziekenhuis met een afschrijvingstermijn van tien jaar.

Ook is volgens de rechtbank bewezen dat zij met de creditcard van het ziekenhuis voor bijna 1,5 ton aan privéaankopen heeft gedaan en dat zij ‘aanzienlijke bedragen’ aan cash uit de kluis van het ziekenhuis haalde, zonder daar een aannemelijke of gegronde reden voor te geven.