nederland

Deze school verbiedt ‘kwetsende’ cartoon Charlie Hebdo

14 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Het Kennemer College in Heemskerk heeft een poster verwijderd waarop een cartoon van Charlie Hebdo is afgebeeld. Veel moslimleerlingen hadden geklaagd over de poster omdat ze zich gekwetst voelden.

‘Ze reageerden er erg emotioneel op en hebben de poster als kwetsend ervaren,’ zegt schooldirecteur Marleen Lemstra woensdag in De Telegraaf.

Klagen

Een leraar had de cartoon waarop een moslim en een cartoonist elkaar innig zoenen in zijn lokaal opgehangen. Hierop dienden verschillende moslimleerlingen een klacht in. De directie besloot vervolgens om de poster te laten verwijderen.

‘We hebben het over kinderen van 12 tot en met 15 jaar van beroepsgerichte vmbo-opleidingen die de Franse tekst niet begrepen. Ze zien de nuances niet en ervaren de afbeelding, die in een krant stond, als kwetsend voor hun geloof,’ zegt directeur Lemstra.

Omgekeerde wereld

Ouders reageren verbolgen over de actie van het bestuur. ‘Is dit geen omgekeerde wereld na alles wat er in Parijs gebeurd is? Een leraar moet de klassen rond om zijn excuses aan te bieden omdat leerlingen van Marokkaanse en Turkse afkomst zich beklagen over een tijdschrift dat juist de vrijheid van meningsuiting centraal stelt,’ zegt een moeder in de krant.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het schoolbestuur blijft hoe dan ook achter de beslissing staan: ‘Natuurlijk is er hier vrijheid van meningsuiting, maar dat moet wel respectvol zijn en niet ongenuanceerd. Pamfletten en posters horen niet in een school. Docenten willen graag de discussie voeren met de leerlingen, we lopen er niet voor weg. Maar men moet zich realiseren dat het hier niet om leerlingen van havo of vwo gaat; deze groep snapt de afbeelding niet. En laten we wel wezen, we weten dat het tijdschrift Charlie Hebdo op de grens zat. Dat is soms ook beledigend. Wil je dat in een school? Tolerantie kent ook grenzen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.