Zij kregen allemaal een dreigbrief op de mat vanwege Zwarte Piet

04 december 2014Leestijd: 3 minuten

Dieuwertje Blok, sinds jaar en dag de tv-presentatrice van het Sinterklaasjournaal, heeft een dreigbrief ontvangen en daarvan aangifte gedaan. Ze was zeker niet de enige die iets dergelijks moest ondergaan de afgelopen tijd.

Blok kreeg de dreigbrief op haar huisadres, zei zij donderdagavond in VARA-tv-programma De Wereld Draait Door. Wat er precies in de brief stond, is onduidelijk. Wel wilde ze kwijt dat ze dit nog nooit had meegemaakt.

‘En toen was er nog geen aflevering uitgezonden,’ aldus de presentatrice. Ook is onduidelijk wie de brief heeft gestuurd, maar Blok denkt dat het om een ‘boze, blanke man’ gaat.

De discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet leidde ook dit najaar weer tot felle reacties. Maar sommigen voor- en tegenstanders maakten het wel heel erg bont – zie bijvoorbeeld de sinterklaasintocht in Gouda waar radicalen het kinderfeest verstoorden. Naast Dieuwertje Blok kregen ook de volgende personen naar eigen zeggen bedreigingen voor hun kiezen.

Peter R. de Vries

Peter R. de Vries ontving een mailtje met een doodsbedreiging aan zijn adres omdat hij vindt dat Zwarte Piet niet langer als zwart door het leven moet gaan. Dat liet de misdaadverslaggever in oktober op Twitter weten.

‘Als ik jou ergens tegen kom, en dat is voor jou niet te hopen, dan krijg je een kogel door je kop!’, stond er onder meer in de e-mail waarin hij ook wordt uitgemaakt voor landverrader. ‘Omdat ik tegen Zwarte Piet ben. Dat rechtvaardigt wel een dreigement,’ zei de journalist cynisch.

Anouk

Eerder, in oktober vorig jaar, was zangeres Anouk aan de beurt. Ze gaf aan een doodsbedreiging te hebben ontvangen. Nadat de Haagse zich mengde in de ‘Zwarte Pietendiscussie’, wemelde het van de negatieve reacties op haar Facebookpagina.

‘Wat staan wij Nederlanders voor lul! Niet één gemeente in Nederland die het eens anders wil gaan aanpakken. Ga je schamen!’ begon Anouk haar verhaal. Daarop werd zij door een aantal volgers uitgemaakt voor onder meer ‘nikkerlover’ en ‘negerslet’.

Wijkbewoners

Bewoners van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn die een alternatief sinterklaasfeest met Pieten in verschillende kleuren wilden organiseren, hebben november vorig jaar honderden negatieve reacties gekregen.

Een aantal berichten is ronduit bedreigend. ‘We komen jullie bekogelen met rotte eieren en tomaten’ en ‘Ik knijp een halfuur je keel dicht. Dan zie je vanzelf paars’. Dat zijn twee van de reacties die de organisatoren van het ‘Kleurenpietenfeest’  vorig jaar ontvingen.

Henk Westbroek

Wie herinnert zich nog de felle discussie tussen de omstreden activist Quinsy Gario en zanger Henk Westbroek bij Pauw en Witteman, oktober vorig jaar. Welnu, doordat Westbroek zich ook in de discussie mengde, moest hij dat naar eigen zeggen bekopen met veertig doodsbedreigingen.

‘Ik ben pro-Zwarte Piet. Als jij anti-Zwarte Piet bent, zijn we even goede vrienden. Maar ga me niet met de dood bedreigen,’ zei hij tegenover RTL4.

Organisator

Walter Vermeer, organisator van het sinterklaasfeest in Pijnacker werd met de dood bedreigd omdat hij gekleurde pieten mee wilde laten lopen bij de intocht van de goedheiligman en zijn gevolg.

Dat besluit leidde tot negatieve reacties, scheldpartijen en zelfs een doodsbedreiging. Dat gebeurt vooral via sociale media, maar sommige mensen bellen Vermeer ook op, zei hij tegenover het AD. Het ergste vond Vermeer dat hij een anoniem briefje in zijn brievenbus kreeg waarin stond geschreven dat hij een mes in zijn rug zou krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.