Wrakstukken MH17 aangekomen in Nederland: wat nu?

09 december 2014Leestijd: 2 minuten

In de nacht van maandag op dinsdag zijn alle vrachtwagens met wrakstukken van MH17 aangekomen in Nederland. De acht vrachtwagens kwamen bij de grensovergang Bad Bentheim/De Lutte ons land binnen.

De trucks vertrekken dinsdag naar vliegbasis Gilze-Rijen, waar de wagens volgens planning rond 14.00 uur zullen aankomen.

Hangar

De lading zal volgens een vast protocol worden gelost op de vliegbasis, waar de wrakstukken worden gefotografeerd, gescand en ingedeeld. In een speciaal vrijgemaakte hangar begint daarna het onderzoek naar de wrakstukken en de voorbereidingen van de reconstructie.

Hoewel er geen speciale ceremonie is, mogen nabestaanden van de slachtoffers van de fatale vlucht naar de basis komen als het konvooi aankomt. Er zal ook iemand van het bestuur van Stichting Vliegramp MH17 aanwezig zijn. De nabestaanden mogen de wrakstukken niet zien, omdat het gaat om bewijsmateriaal.

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid gaat de reconstructie gebruiken voor het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Het onderzoeksteam concludeerde eerder dat het vliegtuig is doorboord door een aantal objecten met een hoge snelheid.

Rampplek

Hoewel een groot aantal wrakstukken nu in Nederland is, liggen er ook nog onderdelen op de rampplek in Oekraïne. ‘Er zijn nog steeds belangrijke items op de crashsite. Ik word gebeld door mensen uit Donetsk die nog materiaal hebben waar Nederland niet naar omgekeken heeft,’ zei advocaat Bob van der Goen zondagavond in radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Dat was voor Van der Goen, die twintig nabestaanden van een onbekend aantal slachtoffers vertegenwoordigt, een belangrijke reden om een brief te sturen naar premier Mark Rutte (VVD). Van der Goen zegt dat Nederland ‘een potje heeft gemaakt van het onderzoek’. Wat de advocaat betreft, wordt het onderzoek overgedragen aan een speciaal gezant van de Verenigde Naties.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.