Wapendepot onderwereld ontmanteld: wat is er gevonden?

11 december 2014Leestijd: 2 minuten

Een speciaal politieteam heeft een goede vondst gedaan. Het team heeft een enorme wapenopslag van de onderwereld ontdekt in Loosdrecht. In het depot lagen zeer zware wapens en drugs.

Zeventien kalasjnikovs, en een geavanceerd Amerikaans wapen, een AR-15, zeven handvuurwapens, waaronder een Glock, emmers met 37 handgranaten en ruim tienduizend patronen, waaronder pantser doorborende munitie.

Liquidaties

Het politieteam trof ook 5 kilo cocaïne en tientallen magazijnen voor volautomatische wapens aan, meldt De Telegraaf. De kalasjnikov-geweren zijn van hetzelfde type als die waarmee de laatste twee jaar veel liquidaties zijn gepleegd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De politie heeft ook zeven arrestaties verricht. Vermoedelijk zijn onder de arrestanten een of meer zogenoemde facilitators, personen die criminele groepen ondersteunen met wapentuig, auto’s en andere middelen voor het plegen van moorden.

De vondst van het wapendepot komt op het moment dat de vete in de Amsterdamse onderwereld volop aan de gang is. Maandagavond werd in de hoofdstad een 34-jarige vrouw van Braziliaanse afkomst, de vriendin van een van de kopstukken, doodgeschoten.

Wapenkamers

Een team van honderdvijftig rechercheurs probeert de liquidatiegolf die aan de gang is, tegen te gaan. Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de politie in Amsterdam zegt dat het nog te vroeg is om te zeggen dat het gaat om een van de ‘wapenkamers van de Mocromaffia’.

‘Verder onderzoek moet uitwijzen in hoeverre dit materiaal te koppelen is aan personen die bij aanslagen zijn betrokken. Maar dit spul heb je niet om een keer een overval op een tankstation te plegen,’ zegt Aalbersberg.

De Amsterdamse politie doet er alles aan om de liquidatiegolf te stoppen. ‘Het aantal overvallen, inbraken en straatroven daalt enorm, maar door deze liquidaties krijgt het veiligheidsgevoel een enorme knauw.’

De politie en het Openbaar Ministerie meldden woensdag dat er voorlopig geen eind zal komen aan het geweld in de onderwereld. Er is volgens de twee partijen sprake van ‘paranoïde gedrag van kopstukken, die zelf denken dat ze op een dodenlijst staan en daarom maar kiezen voor de vlucht vooruit’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.