VN vinden het ‘schrijnend’ dat Nederland illegalen niet opvangt

16 december 2014Leestijd: 2 minuten

Stevige kritiek van de Verenigde Naties op Nederland. Het is ‘schrijnend dat de Nederlandse regering niet eens 0,01 procent van haar jaarlijkse begroting’ over heeft voor de opvang van illegalen.

Philip Alston, speciale rapporteur inzake extreme armoede en mensenrechten, laat zich dinsdag kritisch uit over het feit dat het kabinet illegalen niet wil voorzien van ‘bed, bad en brood‘.

Liefdadigheid

Alston zegt dat het gaat om ‘hulp aan mensen, die leven in absolute ellende en armoede’. ‘Hulp aan migranten die op straat leven, is geen kwestie van liefdadigheid. Toegang tot noodhulp is een recht en de regering van Nederland heeft een volkenrechtelijke verplichting die ter beschikking te stellen.’

Ook de speciale VN-rapporteur inzake huisvesting, Leilani Farha, uit kritiek. Ze onderstreept dat ‘volgens de internationale mensenrechten Nederland noodopvang zonder discriminatie moet bieden’. Ongeacht hun wettelijke status, moet er daklozenopvang komen voor illegalen.

Begin vorige maand oordeelde de Raad van Europa al dat Nederland uitgeprocedeerde en ongedocumenteerde asielzoekers opvang moet bieden. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) liet weten deze uitspraak serieus te nemen, maar wil niet overgaan tot een basisopvang.

Teeven wil eerst weten of het Comité van Ministers van de Raad van Europa dezelfde visie heeft. De staatssecretaris heeft eerder gezegd illegalen alleen basisopvang te willen geven, als zij meewerken aan hun uitzetting.

Amsterdam

Verschillende gemeenten zijn het niet eens met Teeven en bieden illegalen alsnog opvang aan. Zo ook in Amsterdam. De gemeente heeft twee locaties ingericht voor illegalen die geen verblijfplaats hebben, maar daar wordt nog maar mondjesmaat gebruik van gemaakt.

In de nacht van maandag op dinsdag waren er maar elf personen in de opvang, 124 plaatsen waren leeg, meldt Het Parool. Een woordvoerder denkt dat niet alle illegalen de plek weten te vinden. ‘De doelgroep is vaak het Nederlands niet machtig. Het is denkbaar dat daar verandering in komt als hun omstandigheden veranderen, als opvang bij vrienden of in een kraakpand wegvalt.’

Kraakpand

Op dit moment is in de hoofdstad een van de twee opvanglocaties geopend. Pas als een vol is, gaat de tweede ook open. Het project kost 870.000 euro voor een duur van drie maanden, als de gemeente besluit opvang te verlengen tot oktober, kost dat naar schatting 2,3 miljoen euro.

In dezelfde straat als de opvang verblijven zo’n 250 uitgeprocedeerde asielzoekers in een kraakpand, die geen gebruik willen maken van de opvang. ‘We vinden het fijn dat deze nachtopvang voor vluchtelingen is geregeld, maar het is wel lastig als we elke dag spullen moeten sjouwen,’ zegt een woordvoerder van de groep.

‘Bovendien kun je overdag zonder papieren op straat in de problemen komen met de politie. We blijven dus liever in het Vluchtgebouw. We hopen hier te blijven tot er een echte oplossing komt.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.