Politie: geen doorbraak zaak-Borst na tip Peter R. de Vries

22 december 2014Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De politie ontkent dat het onderzoek naar de moord op Els Borst in een stroomversnelling is geraakt door een tip van iemand die ambtshalve is belast met zwijgplicht. Peter R. de Vries speelde de tip door aan de politie.

Peter R. de Vries maakte maandagavond in Nieuwsuur bekend dat hij een tip van iemand met geheimhoudingsplicht heeft gekregen over iemand met een psychiatrische achtergrond, die misschien iets met de zaak te maken zou hebben.

Zwijgplicht

‘Het is een tip die ik via een geheimhouder heb gekregen. Dat is iemand die zich daarom niet bij de politie wilde melden, maar wel aan mij het hele verhaal heeft willen doen”, vertelde De Vries in Nieuwsuur. Een geheimhouder is iemand die in zijn beroep verplicht is tot geheimhouding, zoals in dit geval vermoedelijk een arts of verpleegkundige in een psychiatrische instelling.

De Vries speelde de tip door aan de politie. Daarmee werd het beroepsgeheim van deze bron vermoedelijk indirect geschonden. Dit mag in het geval van een arts alleen wanneer hij of zij is overtuigd van het feit dat er sprake is van een reële dreiging en dat dit gevaar uiteindelijk alleen kan worden afgewend door te spreken. In Nederland weegt het belang van de patiënt zwaarder dan de opsporing van strafbare feiten. Een woordvoerder van de recherche zegt de tip te kennen, maar ontkent dat het onderzoek daardoor in een stroomversnelling zou zijn geraakt.

GGZ-instellingen

In oktober vroeg de politie specifiek om contact met hulp- of zorgverleners, mantelzorgers of anderen die omgaan met mensen met een psychische stoornis. In de omgeving van Bilthoven, waar Els Borst woonde en waar ze in haar garage om het leven werd gebracht, zijn veel ggz-instellingen. Die oproep leidde tot 150 tips, waaronder een aantal uit de hoek van hulpverleners.

Het is bekend dat een verwarde man in de week voor de dood van de oud-minister bij haar aanbelde met een vreemd verhaal. Die man is tot nu toe niet gevonden, evenmin als een vrouw met een rode hoofddoek, die rond de tijd van de moord langs het huis aan de Ruysdaellaan is gelopen.

Altrecht

Altrecht beheert in Utrecht veel klinieken. Deze organisatie plaatste na de oproep van de politie uitleg over het medisch beroepsgeheim voor medewerkers op de site. Daarin staat dat een medewerker altijd moet overleggen met de geneesheer-directeur van Altrecht.

‘De politie heeft zorgverleners opgeroepen zich te melden met relevante informatie. Dit is onderdeel van het onderzoek dat de politie uitvoert. Het is voor alle partijen van belang er voor te zorgen dat de politie haar onderzoek zo goed mogelijk kan uitvoeren zonder dat patiënten daarvan schade ondervinden. Hierdoor wordt zowel het maatschappelijke als het individuele belang gediend’, meldt de instelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.