Onderzoek geeft Opstelten gelijk: meeste wiet gaat grens over

17 december 2014Leestijd: 2 minuten

In Nederland gekweekte wiet wordt voor het overgrote deel naar het buitenland geëxporteerd. Naar schatting gaat tussen de 78 en 91 procent van deze softdrugs de grens over.

Als ook de consumptie van wiet door buitenlanders in Nederland wordt meegeteld in de schatting, dan bedraagt de export 86 tot 95 procent, blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum, waarover De Telegraaf woensdag schrijft. Minister Ivo Opstelten (VVD, Justitie) stuurt het onderzoeksverslag vandaag naar de Tweede Kamer.

Strenge aanpak

Volgens de minister heeft het dus geen zin om de wietteelt voor de Nederlandse coffeeshops te reguleren, want de illegale teelt blijft dan toch nog bestaan voor de export.

Het kabinet houdt daarom vast aan de huidige strenge aanpak van wietteelt en de georganiseerde criminaliteit erachter. Volgens de VVD-bewindsman is regulering bovendien in strijd met internationale verdragen.

De verkoop van de softdrugs wordt in ons land gedoogd, maar de teelt van de softdrugs is illegaal. Eind januari ondertekenden burgemeesters en vertegenwoordigers van dertig gemeenten een manifest waarin wordt opgeroepen om gereguleerde wietteelt mogelijk te maken.

Kronkel

De gemeenten hebben veel moeite met de kronkel in de wet die verkoop van wiet mogelijk maakt, maar de teelt verbiedt. De burgemeesters hopen dat Opstelten hier iets tegen gaat doen. Het zijn vooral de zuidelijke gemeenten, zoals Maastricht en Roosendaal, die veel last hebben van drugscriminaliteit.

Criminelen huren huizen van nietsvermoedende burgers en beginnen er een wietplantage of drugslab (voor xtc). Dit levert niet alleen levensgevaarlijke situaties op, het kost gedupeerde burgers vaak ook vele duizenden euro’s.

Lucratief

De voorstanders van gereguleerde wietteelt bijten in het stof, nu de cijfers de aanname van de minister bevestigen – namelijk dat regulering de illegale wietteelt niet uit zal bannen, omdat het overgrote deel van de export is bestemd voor de export.

Een veelgehoord argument van de voorstanders is dat legalisering de georganiseerde criminaliteit en andere misstanden rondom de teelt zou oplossen, maar die illegale praktijken blijven een lucratieve business.

Een aantal steden liet dinsdag al weten dat ze blijven experimenteren met gedoogde wietteelt. Opstelten gaat ervan uit dat deze gemeenten zich aan de wet houden, want anders zullen ze het Openbaar Ministerie op hun weg vinden, zegt de woordvoerder van het ministerie.

Eerder dit jaar zei de verklaarde tegenstander van gereguleerde teelt nog dat de gemeenten met zijn onveranderlijke standpunt moeten leren leven. ‘Ik ga erover en zij niet.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.